Блог за слуховата загуба / Чуване

Какво правят аудиолозите?

Какво правят аудиолозите?

Аудиолозите са здравни специалисти, които се специализират в областта на нарушенията на слуха и равновесието. Те диагностицират загубата на слуха, осигуряват лечение и работят с други доставчици на здравни услуги за лечение на загубата на слуха. Аудиолозите също така извършват оценки за проверка на загубата на слуха и споделят информация за начините за защита на слуха.

Какво включва работата на аудиолозите?

Аудиолозите са доставчици на здравни услуги със специален опит в диагностицирането и лечението на загуба на слуха. Някои аудиолози диагностицират и лекуват и проблеми с равновесието. Тази статия е посветена на аудиолозите, които са специализирани в областта на загубата на слуха.

Какво прави един аудиолог?

Аудиолозите правят много неща, за да предпазят слуха ви и да лекуват загубата на слуха. Те могат да извършват прегледи, за да проверят състоянието на слуха или да диагностицират загубата на слуха. Те могат да споделят информация за начините за защита на слуха. Аудиолозите лекуват загубата на слуха, като подбират и поставят слухови апарати или препоръчват и поставят слухови приспособления. Те често са членове на мултидисциплинарни екипи, които лекуват загуба на слуха.

Причини за загуба на слуха

  • Загуба на слуха свързана с възрастта (пресбикузис)
  • Загуба на слуха, предизвикана от шум: Този често срещан проблем със слуха засяга милиони хора. Загубата на слуха, причинена от силен шум, може да бъде временна или постоянна. Аудиолозите могат да лекуват това състояние, като подберат и поставят слухови апарати или други слухови помощни средства. Те могат да окажат съдействие и на хора, които имат кохлеарни импланти.
  • Невросензорна загуба на слуха: Този вид загуба на слуха често се проявява с напредването на възрастта. Много често тя е трайна. Деца, които са наследили определени заболявания или са имали травми на главата или инфекции, могат да страдат от невросензорна загуба на слуха. Слуховите апарати, слуховите помощни средства и кохлеарните импланти могат да бъдат от помощ за това състояние.
  • Ототоксичност: Някои лекарства могат да причинят загуба на слуха. Аудиолозите могат да диагностицират и лекуват този вид загуба на слуха.

Каква е разликата между ушен лекар, УНГ и аудиолог?

Всички те са медицински специалисти, които са специализирани да помагат на хора с проблеми със слуха, но всеки от тях играе различна роля.

Ушните лекари, или отолозите, обикновено лекуват тежка или дълбока загуба на слуха, причинена от заболяване, нараняване или проблеми със слуха, които са налице по рождение. Отолозите могат да използват хирургични интервенции или медикаменти за лечение на загубата на слуха.

УНГ лекарите, или отоларинголозите, са лекари, които диагностицират и лекуват широк спектър от проблеми, засягащи ушите, носа и гърлото на хората. УНГ лекарите могат да насочат хората към аудиолози за изследване на слуха.

Аудиолозите са специалисти по слухопротезиране, които извършват цялостна оценка на загубата на слуха, диагностицират загубата на слуха и предписват слухови апарати и други устройства, които помагат на хората да чуват. Аудиолозите не извършват операции и не предписват лекарства.

Какви са образователните изисквания за аудиолозите?

Повечето аудиолози придобиват степен "доктор по аудиология" (AuD). Някои аудиолози придобиват степен доктор на философските науки (PhD) или доктор на науките (ScD) в областта на науките за слуха и равновесието.

Други образователни изисквания включват:

  • Завършване на стипендиантска или стажантска програма.
  • Полагане на държавни лицензионни изпити.

Кога трябва да се обърнете към аудиолог?

Вероятно ще искате да се консултирате с аудиолог, ако:

  • Молите околните да повтарят това, което казват.
  • Имате чувството, че хората около Вас мърморят или не говорят ясно.
  • Трудно Ви е да чувате и разбирате какво казват хората, когато сте в шумна среда.
  • Увеличавате звука на телевизора, телефона или други устройства, за да можете да чувате.
  • Усещате постоянно звънене или друг шум в главата или ушите си.

Какво да очаквате от срещата си аудиолог?

Ето какво може да се случи по време на първата Ви среща с Вашия аудиолог:

  • Той ще Ви помоли да опишете симптомите си, включително от колко време ги имате и дали те се появяват и изчезват или са постоянни.
  • Той ще прегледа ушите Ви и ще направи тест на слуха.
  • В зависимост от резултатите от теста, аудиологът ще обсъди с Вас проблемите Ви със слуха и ще Ви препоръча подходящи слухови апарати, които могат да подобрят слуха Ви.

Какви въпроси трябва да зададете на своя аудиолог?

  • Защо имам проблеми със слуха?
  • Колко сериозна е загубата на слуха ми?
  • Временна или постоянна е загубата на слуха ми?
  • Ще имам ли нужда от слухови апарати?

Допълнителни насоки

Способността да чувате и да общувате е от съществено значение, за да останете свързани със света около Вас. Аудиолозите допринасят за това, като споделят начини за защита на слуха и диагностицират и лекуват загубата на слуха. В много случаи загубата на слуха настъпва постепенно и се влошава с времето. Обърнете се към аудиолог, ако Вие или член на Вашето семейство имате притеснения относно слуха си. Вашият личен лекар може да Ви препоръча аудиолог, който ще Ви помогне да овладеете състоянието.

Прочети още
Локализация на звука – затруднение №1 за хората с едностранна загуба на слуха

Локализация на звука – затруднение №1 за хората с едностранна загуба на слуха

Представете си свят, в който звуковото възприятие е постоянно предизвикателство. Това е реалността за хората, живеещи с едностранна загуба на слуха. 

Едностранната загуба на слух е състояние, което засяга само едното ухо, докато другото остава с нормални слухови способности. Основно, дори може би най-голямото предизвикателство пред хората с едностранна загуба на слуха, е точната локализация на звуците.

Едностранна загуба на слуха

Едностранната загуба на слух може да повлияе на различни аспекти от живота на човек, включително на комуникацията, пространственото съзнание и цялостното качество на живот.

Тежестта на състоянието може да варира. Засегнати могат да бъдат хора от всички възрасти. Едностранна загуба на слух може да бъде вродено състояние или да се придобие и по-късно в живота, в следствие на  различни  фактори, като друго заболяване например.

Локализация на звука

Една от най-значителните трудности, с които се сблъскват хората с едностранна загуба на слуха, е точното локализиране на звуците. Локализацията на звука се отнася до способността на мозъка да определя посоката и разстоянието до източника на даден звук. Правилното им определяне зависи от това ли мозъкът ще анализира точно фините разлики в интензивността на звука, времето на пристигане и различията в честотата на звука, които достигат до двете уши. 

Чрез обработката на тези сигнали, хората с нормален слух могат без усилие да определят местоположението на звуците и да идентифицират точно техните източници. При нормален слух ние разчитаме на разликите във времето и различията на силата на звука в двете ни уши, за да локализираме точно звуците в околната среда. Хората с едностранна зауба на слуха нямат предимствата на бинауралния слух, което прави локализарането на звука по-трудно.

Предизвикателствата на едностраната загуба на слух

Намалена точност при локализиране на звук: Хората с едностранна загуба на слуха имат значително намалена способност да локализират точно даден звук. Тъй като са само с  едно функциониращо ухо, те не нямат бинаурален слух и всички възможности, които дава той за прецизно локализиране на звука. 

Това води до трудности при определяне на посоката, от която идва звукът и произтичащите от това потенциални опасности от инциденти и предизвикателства в ежедневните дейности.

Дезориентация: Локализацията на звука играе изключително важна роля за  правилната пространствена ориентация. При хората с едностранна загуба на слуха пространствено съзнание е компрометирано. На лице са трудности при локализирането на звуци, като приближаващи превозни средства, аларми или идентифициране на източника на говор в многолюдна среда. Това може да доведе до повишена тревожност, понижаване на самочувствието и социална изолация.

Трудности в комуникацията: Точното локализиране на звука е от съществено значение за ефективната комуникация. Хората с едностранна загуба на слуха често изпитват трудности да идентифицират посоката на гласа на говорещия. Това прави предизвикателство участието в групови разговори и проследяването на диалога. Може да доведе до погрешно тълкуване на ситуации, недоразумения и чувство на изключване, засягащи личните и професионалните взаимоотношения.

Образователни предизвикателства: Децата с едностранна загуба на слух се сблъскват с допълнителни трудности в образователната среда. Точното локализиране на звука е от решаващо значение за обучението в класната стая. Това умение позволява на учениците бързо да намерят източника на гласа на учителя, да следват инструкциите и да участват активно в дискусии. 

Едностранна загуба на слуха може да попречи на пълноценното ангажиране в учебния процес, потенциално да повлияе на академичните постижения и самочувствието.

Стратегии за справяне и помощни устройства

Едностранна загуба на слуха затруднява локализирането на звуците, но има налични стратегии и технологии за справяне с проблема:

Слухова рехабилитация: Програмите за слухово обучение могат да помогнат на хората с едностранна загуба на слуха да подобрят уменията си за локализиране на звука, като се фокусират върху слуховата обработка и упражненията за пространствено осъзнаване. Тези програми имат за цел да подобрят способността на мозъка да интерпретира звуковите сиганли и цялостната точност на локализиране.

Слухови устройства: Помощни устройства, като костнопроводими слухови апарати, слухови апарати с контралатерално насочване на сигнала (CROS) или кохлеарни импланти, могат подобрят възприемането на звука, както и способността за локализиране. Тези устройства предават звука от увреденото ухо към функциониращото ухо, позволявайки по-добро улавяне на посоката на звука.

Визуални знаци: Хората с едностранна загуба на слуха могат да разчитат и на визуални знаци от средата, за да допълнят нарушената си звукова локализация. Наблюдаването на околната среда, четенето по устните и обръщането на внимание на жестовете могат да осигурят ценна допълнителна информация за ситуациите и пространствата.

безплатен тест на слуха

Прочети още
13 интересни факта за ушите и слуха

13 интересни факта за ушите и слуха

Очите никога не променят формата и размера си от момента на раждане до смъртта, но носът и ушите продължават да растат цял живот. 

Ушите приемат звука, но всъщност мозъкът върши цялата работа в обработката му. 

Ушите никога не спират да функционират, дори когато спим. Ухото продължава да долавя звуци, но мозъкът ги заглушава. Най-вероятно затова понякога се будим внезапно, знаейки, че сме чули нещо без да имаме спомен какво е било.

безплатен тест на слуха

Най-малката костица в човешкото тяло се намира в средното ухо и е с размер 2,8мм.

Не всички същества имат уши. Например кобрите реагират на гледката на флейтата, а не на звука, който идва от нея. Те нямат външни уши или тъпанчета, но улавят вибрациите от земята с челюстите и с коремните си мускули.

Претоплянето може да е проблем при големите бозайници. Затова ушите на слона са еволюирали по начин, който да предотврати това.

Манжит Синг е успял да издърпа 4 метра 7,5 тонов пътнически самолет, използвайки единствено ушите си. Той казва, че медитацията е ключът към неговото постижение, макар и по-късно да казва, че ушите малко го болят.

Едно от племената в Африка живее на толкова тихо място, че е възможно чуването на шепот на разстояние от цяло бейзболно игрище.

Кучетата имат по-чувствително чуване отколкото хора и могат да чуват по-високи честоти, затова и отговарят със скимтене.

Ушите се самопочистват и избутват ушната кал извън тях, което означава, че те нямат нужда от почистване стига да не възникне конкретен проблем.

През Втората Световна война папагали били сложени на Айфеловата кула в Париж, заради тяхната невероятна способност да чуват. Когато те чували пристигането на противниковите въздушни сили, те можели да информират за предстоящата опасност много преди това да бъде чуто от човешкото ухо.  

Имаме "нов" слухов канал всяка година. Кожата на слуховия канал се увеличава с 3,3см всяка година. Ако не падаше сама, щяхме да имаме почти 61см кожа, висяща от ухото ни само до двадесетата ни годишнина.

Големината на централното ухо също не е голяма, а вътрешното ухо в с размер на гума за молив, въпреки че има повече от 20 000 хил. космести клетки.  

Прочети още
Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

В тази статия ще откриете какво е аудиограмата при тест на слуха, как се прави и как се разчита от специалист. Вижте различните видове слухова загуба и как тя влияе на живота ви
Прочети още
Признаци за намален слух при децата

Признаци за намален слух при децата

Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
Прочети още
Първи признаци за намален слух и хипакузис

Първи признаци за намален слух и хипакузис

Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
Прочети още
Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Вие или ваш близък има диагностицирана загуба на слуха? Важно е да сте запознати с всички странични ефекти, до които слуховата загуба може да доведе, ако не се предприемат навременни мерки. В тази статия ще откриете как тя може да повлияе на живота, връзките ви с околните и здравословното ви състояние.
Прочети още
Странични ефекти от загубата на слуха

Странични ефекти от загубата на слуха

Загубата на слуха е проблем, който, голяма част от нас, избираме да игнорираме. Това, което не знаем, обаче, е че намаленият слух може да доведе до редица здравословни и психически заболявания, които затрудняват начина ни на живот и комуникацията с околните.
Прочети още
На каква възраст чуваме най-добре?

На каква възраст чуваме най-добре?

Чуването ни почти постоянно се промения и адаптира, докато се развиваме. Често си задаваме въпроси като: "На коя възраст чувам най-добре?" или "Как да запазя слуха си здрав за по-дълго?"
Прочети още
Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Когато не се лекува, загубата на слуха може да окаже огромен ефект върху здравето и благополучието ни. Може да навреди и на тези около нас, особено на семейството и приятелите ни. Когато се грижим за слуха си, се грижим и за качеството си на живот и отношенията си с околните.
Прочети още
Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Светът на слуховите апарати се развива и променя постоянно. Новите Virto Black разчупват стигмата за външния вид на апаратите и предлагат на потребителя едно ново високотехнологично изживяване. Научете повече за новите революционни решения тук.
Прочети още
Основните причини за слухова загуба

Основните причини за слухова загуба

Слуховата загуба може да се появи, поради различни причини. Някой от тях са неизбежни и познати на повечето от нас. Други пък са необичайни и доста интересни. Научете повече за още от причините за поява на слухова загуба в продължението към Причини за слухова загуба (част 1).
Прочети още
20 резултата