Блог за слуховата загуба / Здраве

Какво правят аудиолозите?

Какво правят аудиолозите?

Аудиолозите са здравни специалисти, които се специализират в областта на нарушенията на слуха и равновесието. Те диагностицират загубата на слуха, осигуряват лечение и работят с други доставчици на здравни услуги за лечение на загубата на слуха. Аудиолозите също така извършват оценки за проверка на загубата на слуха и споделят информация за начините за защита на слуха.

Какво включва работата на аудиолозите?

Аудиолозите са доставчици на здравни услуги със специален опит в диагностицирането и лечението на загуба на слуха. Някои аудиолози диагностицират и лекуват и проблеми с равновесието. Тази статия е посветена на аудиолозите, които са специализирани в областта на загубата на слуха.

Какво прави един аудиолог?

Аудиолозите правят много неща, за да предпазят слуха ви и да лекуват загубата на слуха. Те могат да извършват прегледи, за да проверят състоянието на слуха или да диагностицират загубата на слуха. Те могат да споделят информация за начините за защита на слуха. Аудиолозите лекуват загубата на слуха, като подбират и поставят слухови апарати или препоръчват и поставят слухови приспособления. Те често са членове на мултидисциплинарни екипи, които лекуват загуба на слуха.

Причини за загуба на слуха

  • Загуба на слуха свързана с възрастта (пресбикузис)
  • Загуба на слуха, предизвикана от шум: Този често срещан проблем със слуха засяга милиони хора. Загубата на слуха, причинена от силен шум, може да бъде временна или постоянна. Аудиолозите могат да лекуват това състояние, като подберат и поставят слухови апарати или други слухови помощни средства. Те могат да окажат съдействие и на хора, които имат кохлеарни импланти.
  • Невросензорна загуба на слуха: Този вид загуба на слуха често се проявява с напредването на възрастта. Много често тя е трайна. Деца, които са наследили определени заболявания или са имали травми на главата или инфекции, могат да страдат от невросензорна загуба на слуха. Слуховите апарати, слуховите помощни средства и кохлеарните импланти могат да бъдат от помощ за това състояние.
  • Ототоксичност: Някои лекарства могат да причинят загуба на слуха. Аудиолозите могат да диагностицират и лекуват този вид загуба на слуха.

Каква е разликата между ушен лекар, УНГ и аудиолог?

Всички те са медицински специалисти, които са специализирани да помагат на хора с проблеми със слуха, но всеки от тях играе различна роля.

Ушните лекари, или отолозите, обикновено лекуват тежка или дълбока загуба на слуха, причинена от заболяване, нараняване или проблеми със слуха, които са налице по рождение. Отолозите могат да използват хирургични интервенции или медикаменти за лечение на загубата на слуха.

УНГ лекарите, или отоларинголозите, са лекари, които диагностицират и лекуват широк спектър от проблеми, засягащи ушите, носа и гърлото на хората. УНГ лекарите могат да насочат хората към аудиолози за изследване на слуха.

Аудиолозите са специалисти по слухопротезиране, които извършват цялостна оценка на загубата на слуха, диагностицират загубата на слуха и предписват слухови апарати и други устройства, които помагат на хората да чуват. Аудиолозите не извършват операции и не предписват лекарства.

Какви са образователните изисквания за аудиолозите?

Повечето аудиолози придобиват степен "доктор по аудиология" (AuD). Някои аудиолози придобиват степен доктор на философските науки (PhD) или доктор на науките (ScD) в областта на науките за слуха и равновесието.

Други образователни изисквания включват:

  • Завършване на стипендиантска или стажантска програма.
  • Полагане на държавни лицензионни изпити.

Кога трябва да се обърнете към аудиолог?

Вероятно ще искате да се консултирате с аудиолог, ако:

  • Молите околните да повтарят това, което казват.
  • Имате чувството, че хората около Вас мърморят или не говорят ясно.
  • Трудно Ви е да чувате и разбирате какво казват хората, когато сте в шумна среда.
  • Увеличавате звука на телевизора, телефона или други устройства, за да можете да чувате.
  • Усещате постоянно звънене или друг шум в главата или ушите си.

Какво да очаквате от срещата си аудиолог?

Ето какво може да се случи по време на първата Ви среща с Вашия аудиолог:

  • Той ще Ви помоли да опишете симптомите си, включително от колко време ги имате и дали те се появяват и изчезват или са постоянни.
  • Той ще прегледа ушите Ви и ще направи тест на слуха.
  • В зависимост от резултатите от теста, аудиологът ще обсъди с Вас проблемите Ви със слуха и ще Ви препоръча подходящи слухови апарати, които могат да подобрят слуха Ви.

Какви въпроси трябва да зададете на своя аудиолог?

  • Защо имам проблеми със слуха?
  • Колко сериозна е загубата на слуха ми?
  • Временна или постоянна е загубата на слуха ми?
  • Ще имам ли нужда от слухови апарати?

Допълнителни насоки

Способността да чувате и да общувате е от съществено значение, за да останете свързани със света около Вас. Аудиолозите допринасят за това, като споделят начини за защита на слуха и диагностицират и лекуват загубата на слуха. В много случаи загубата на слуха настъпва постепенно и се влошава с времето. Обърнете се към аудиолог, ако Вие или член на Вашето семейство имате притеснения относно слуха си. Вашият личен лекар може да Ви препоръча аудиолог, който ще Ви помогне да овладеете състоянието.

Прочети още
Какво е отосклероза?

Какво е отосклероза?

Отосклерозата е заболяване, което засяга костната система в средното ухо и предизвиква загуба на слуха. Осикуларната верига е съставена от три кости: чукче (malleus), наковалня (incus) и стреме (stapes). Тези кости свързват тъпанчето на ухото с кохлеята във вътрешното ухо. Отосклерозата е неравномерно нарастване на костите в тази област. Този допълнителен растеж затруднява естественото вибриране на костите, когато звуковите вълни попадат върху тъпанчето. Поради липсата на вибрации костиците не могат да провеждат звука толкова ефективно, което води до кондуктивна загуба на слуха.

Отосклерозата най-често засяга стремето, третата кост от веригата на костиците. Той е от решаващо значение за предаването на звуците към кохлеята. Допълнителният растеж на костта може да се случи в областта на съединението на наковалнята и стремето или в подножието на стремето, където то се прикрепя към кръглото поле. Лицата, засегнати от отосклероза, могат да изпитват по-големи затруднения при чуването на нискочестотни звуци, като например басови инструменти, или някои звуци от речта.

Отосклерозата може да се развие по три основни причини: генетична предразположеност, вирусна инфекция, например морбили, и нарушена функция на щитовидната жлеза или количество естроген. Тя може да се развие много бавно или доста бързо. Поради близостта на стремето до кохлеята, в 10% от случаите състоянието може да премине в кохлеята. Неправилният растеж на костите в кохлеята може да доведе до сензорни увреждания, като загуба на власинкови клетки и увреждане на нервите. Тясната връзка на кохлеята с вестибуларния апарат също може да доведе до проблеми с равновесието и поява на световъртеж.

Диагностициране и лечение

Ако по време на цялостната оценка на слуха вашият специалист по слухопротезиране открие симптоми на отосклероза, той ще ви препоръча да се насочите към лекар специалист (УНГ). Ако растежът на костите е непрекъснат, често пъти се използват медикаменти като натриев флуорид, за да се забави растежът. В други случаи се избира операция за отстраняване на неправилния израстък или за замяна на стремето с протеза. Много успешно могат да се използват и слухови апарати, за да се прокара допълнителен звук през костната верига и да се преодолее кондуктивната загуба на слуха.

Най-добрият метод за превенция е да проверявате слуха си на всеки няколко години или по-често, ако забележите проблеми със слушането. Пълната диагностика ще гарантира, че всички части на ухото ви работят в хармония.

безплатен тест на слуха

Прочети още
Трябва ли да тествате слуха си при диабет?

Трябва ли да тествате слуха си при диабет?

 Ако имате диабет, вероятно знаете, че усложненията могат да включват проблеми със зрението и сърцето. Но знаете ли, че той може да засегне и слуха и чувството ви за равновесие?

Това означава, че е препоръчително да си направите изследване на слуха, както и редовни профилактични прегледи, точно както бихте постъпили със зрението си.

Всъщност, Центърът за контрол на заболяванията (CDC) препоръчва на хората, които имат диабет, да проверяват слуха си всяка година.

Как диабетът влияе на слуха и равновесието?

Загуба на слуха

Според специалистите високите нива на глюкоза в кръвта при нелекуван диабет могат да отслабят кръвоносните съдове на ухото, както и нервните клетки във вътрешното ухо, известни като "космени клетки". 

Повече за това как чуваме

Подобно на други части на тялото, тези космени клетки зависят от доброто кръвообращение. След като бъдат увредени или загинат, слухът бива трайно засегнат.

Замайване и опасност от падане

"Диабетът уврежда малките кръвоносни съдове във вътрешното ухо и вестибуларната система, която е част от вътрешното ухо, помагаща за равновесието", казва Центърът за контрол на заболяванията.

Това може да доведе до замайване и повишен риск от падане.

Шум в ушите ("тинитус")

Макар и да не е толкова изследвана, колкото връзката между диабета и загубата на слуха, шумът в ушите ("тинитус") изглежда е по-често срещан сред хората с диабет. В някои случаи това може да се дължи на неразпозната загуба на слуха, тъй като тя често причинява шум в ушите, но хората с диабет също така са по-склонни да имат шум в ушите, дори когато нямат загуба на слуха.

Ушни инфекции/сърбеж

Въпреки че много неща могат да причинят сърбеж в ушите, някои заболявания, включително диабет и чернодробни заболявания, също могат да бъдат причина за това. Диабетът намалява киселинността на ушната кал, което прави хората с диабет по-предразположени към инфекции на външното ухо (което включва ушния канал). Кожата на ухото им също е по-вероятно да бъде увредена.

Добрата грижа за диабета е от ключово значение

Специалистите препоръчват да спазвате определни правила за добра грижа за диабета:

Средната стойност на кръвната захар за период от 3 месеца: Целта, която се поставя пред повечето пациенти, е под 7%, но вашият лекар може да определи различна стойност за вас.

Кръвно налягане: Високото кръвно налягане причинява сърдечни заболявания. Поставената цел за повечето пациенти е по-малко от 140/90 mmHg, но се консултирайте с Вашия лекар, за да разберете към каква стойност трябва да се стремите вие. Ако изпитвате шум в ушите вследствие на прием на лекарство за високо кръвно налягане, посъветвайте се с Вашия лекар.

Холестерол: LDL или "лошият" холестерол се натрупва и запушва кръвоносните ви съдове. HDL или "добрият" холестерол помага за отстраняването на "лошия" холестерол от кръвоносните съдове. Попитайте Вашия лекар какви трябва да бъдат стойностите на холестерола.

Тютюнопушене: Ако пушите или употребявате други тютюневи изделия, вземете мерки, за да ги откажете. Тютюнопушенето е общоизвестна причина за проблеми със слуха.

Участвайте в курс за запознаване с диабета: Попитайте лекаря си за възможностите за провеждане на образователни курсове в областта на диабета. 

Ако смятате, че страдате от загуба на слуха, не отлагайте предприемането на действия

Ранните признаци на загуба на слуха могат да бъдат трудни за откриване, тъй като заболяването се развива бавно. В много случаи хората просто имат чувството, че "чуват, но не разбират".

Тъй като загубата на слуха обикновено протича постепенно, много хора не осъзнават степента на своето увреждане, докато не бъдат прегледани от аудиолог

Ако подозирате, че не чувате толкова добре, колкото преди - или член на семейството или приятел ви е казал това - не отлагайте търсенето на помощ, тъй като се излагате на риск от слухова депривация и други усложнения.

Споделете с лекаря си, ако ви е поставена диагноза диабет

Не забравяйте да споделите с вашия лекар диагностицирането на диабета като част от медицинската ви история. Тази информация, заедно с резултатите от теста на слуха, ще ви помогне да определите най-подходящия подход към лечението занапред.

Най-често препоръчаното лечение включва слухови апарати или кохлеарни устройства.

безплатен тест на слуха

Прочети още
Нелекуваната загуба на слуха увеличава ежедневната умора

Нелекуваната загуба на слуха увеличава ежедневната умора

Справяне с умората и загубата на слуха

Повишените слухови затруднения, свързани с наличието на загуба на слуха, могат да доведат до когнитивни и физически усилия, които да натоварят психическото и физическото състояние. Често се чувстваме уморени, след като сме били на концерт или сме говорили с приятели  сред тълпа от хора. 

Слушането на реч в шумна среда изисква повишено когнитивно натоварване. Следователно мозъците ни трябва да работят, за да филтрират фоновия шум и другите стимули от околната среда, за да се съсредоточат върху речта. Проучванията потвърждават, че хората със загуба на слуха страдат от по-голяма умора, свързана със слуха, отколкото хората с нормален слух. Това може да се отдаде на умствено усилие, емоции, липса на сън и постоянно приближаване до тези, които говорят. 

Когнитивната умора произтича от усилието, необходимо за внимателно слушане на разговора. Освен това, хората с увреден слух използват не само звуци, но и движение на устните, изражение на лицето, жестове, ситуационен и езиков контекст, за да разберат напълно разговора.

Идентифицирането, следването и разбирането на всеки от тези сигнали изисква концентрация, която може да бъде доста натоварваща за мозъка. Освен това повтарящата се умора, свързана със слухови затруднения, може да предизвика негативни емоции като чувство на неудовлетвореност, смущение и тъга. Комбинацията от когнитивна, физическа и емоционална умора може да доведе до социално оттегляне и изолация. 

Създайте идеална среда за слушане

Планирането на социални дейности позволява на хората с увреден слух да контролират и създават своя идеална среда за слушане, което от своя страна ще намали прекъсванията на комуникацията и умората на слушателя. Тихите пространства с минимален фонов шум нямат много ненужни стимули. Намирането на тихи ресторанти, кафенета и други социални пространства ще създаде идеална среда за слушане. Можете да научите повече за намаляването на шума в дома си и как да се справите в шумни ресторанти, като прочетете другите ни публикации в блога.

По-добър слух = Намалена умора при слушане

Използването на слухови апарати може да има голямо въздействие върху намаляването на усилието за слушане по време на трудни ситуации. Те също така служат за подобряване на социалните взаимодействия и качеството на живот. Повечето слухови апарати на пазара имат модерни технологии за намаляване на фоновия шум и подобряване на разбираемостта на речта. Това се постига чрез комбинацията от насочени микрофони, които могат да регулират фокуса в рамките на 360 градуса, и алгоритми за намаляване на шума, които усилват повече речевите звуци, като същевременно намаляват усилването на фоновите звуци. 

В допълнение, използването на FM системи, аксесоари за дистанционен микрофон и помощни устройства за слушане е друг начин за облекчаване на проблемите със слуха и намаляване на напрегнатото слушане. 

безплатен тест на слуха

Прочети още
Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Ако мислите, че вашият слух се е влошил, обадете ни се, за да си запазите час за преглед. Нашите специалисти по слухопротезиране могат да Ви предложат цялостна оценка на слуха и да Ви дадат насоки и съвети как да подобрите слуха си.

Ето как да подобрите слуха си в 10 стъпки:

1. Изследвайте се 

Oткрийте как Вашият слух работи и как днешните модерни слухови апарати могат да помогнат на хората да чуват по-добре в много различни среди.

2. Уверете се сами 

Вижте как висококвалифицираният екип от специалисти по слухопротезиране от Център за слуха Ототон помагат на хората да се свържат отново със света около тях.

3. Разпознайте проблема 

безплатен тест на слуха

Имате ли слухова загуба? Разберете как може да разпознавате знаците и симптомите за слухова загуба и попълнете нашия тест за слуха.

4. Задайте Вашите въпроси 

Запишете час за посещение при нас за тест на слуха или ни се обадете на телефон 0800 900 33 

5. Елате при нас да си направите тест на слуха 

Вашият тест на слуха включва въпросник за Вашия начин на живот, изследване на ухото и тест на слуха с квалифициран слухопротезист. Ще Ви зададем въпроси относно кога и  ще ни помогне да Ви препоръчаме слухови апарати, които са подходящи за нещата, които правите и за местата, които посещавате. 

6. Обсъдете Вашите възможности 

Предлагаме широка гама от слухови апарати с последната най-нова технология на швейцарската фирма PHONAK и Bernafon, за да можем да отговорим на Вашите слухови нужди, начин на живот и бюджет. Нашите специалисти по слухопротезиране с радост ще Ви помогнат и насочат към слуховите апарати, които биха били най-подходящи за Вас.

7. Усетете разликата когато сте със слухов апарат 

Ако Вашия тест на слуха показва, че имате слухова загуба, нашите специалисти по слухопротезиране ще Ви предложат мостра на слухови апарати, които да изпробвате. Това ще Ви даде някаква представа до каква степен могат да Ви помогнат и какво е чувството да ги носите. Но в зависимост от вида на слуховия апарат, който специалистът ще Ви препоръча, демонстрацията ще Ви даде само основна идея до каква степен слуховият апарат ще Ви помогне. Например, много слухови апарати се правят индивидуално, ето защо те биха подобрили състоянието Ви много повече, отколкото мострите, които пробвате по време на консултацията.

8. Поръчайте Вашите слухови апарати 

Ние ще поръчаме слуховите апарати, които сте си избрали на база наша препоръка и ще Ви запишем час за настройка. Ако сте си поръчали вътреушен модел ще е необходимо да Ви се направи отливка. Процедурата не причинява дискомфорт и отнема само няколко минути.

9. Елате отново при нас за настройка 

Вашите нови слухови апарати ще бъдат готови в срок до 14 дни в зависимост от Вашите изисквания. Първото поставяне ще бъде направено от нашия специалист и той ще Ви покаже как занапред да си ги слагате сами.

Вашият специалист слухопротезист ще Ви предложи програма за безплатна поддръжка. Така ще сте сигурни, че получавате максималната полза от слуховите апарати и че те продължават да работят на максимална ефективност. Специалистът също така ще Ви даде насоки как да използвате слуховите апарати и как да се грижите ежедневно за тях, за да могат те да функционират безпроблемно и какво да правите, когато батериите се нуждаят от смяна.

10. Връщайте се при нас винаги, когато имате проблем 

Безплатната програма за поддръжка се грижи за Вас и за Вашите слухови апарати през целия живот.  Тази ненадмината програма за поддръжка включва редовна оценка на Вашия слух, експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии на слухови апарати. По този начин Ви гарантираме, че използвате максималното от Вашия слух и Вашите слухови апарати. Също така предлагаме и 5-звездно сервизно обслужване.

По време на редовните 3-месечни посещения по програмата за поддръжка, ние предлагаме експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии и 5-звездно сервизно обслужване, което включва:

  • Почистване или сменяне на тръбичката и коригиране на контакта на Вашия слухов апарат с ухото
  • Почистване на корпуса на слуховия апарат и на канала на микрофона
  • Проверка за микрофония
  • Проверка на цялостната работа на Вашия слухов апарат
  • Безплатна опаковка на батерии за слуховия апарат

Също така ще правим изследване на слуха Ви редовно, за да се уверим, че слуховите апарати, които носите, продължават да подобряват слуха Ви.

По Ваше желание може да ни посещавате между редовните Ви посещения по програмата за поддръжка и да обсъждаме каквито и да е въпроси, които имате към нас.

Прочети още
Признаци за намален слух при децата

Признаци за намален слух при децата

Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
Прочети още
Първи признаци за намален слух и хипакузис

Първи признаци за намален слух и хипакузис

Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
Прочети още
Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Вие или ваш близък има диагностицирана загуба на слуха? Важно е да сте запознати с всички странични ефекти, до които слуховата загуба може да доведе, ако не се предприемат навременни мерки. В тази статия ще откриете как тя може да повлияе на живота, връзките ви с околните и здравословното ви състояние.
Прочети още
Странични ефекти от загубата на слуха

Странични ефекти от загубата на слуха

Загубата на слуха е проблем, който, голяма част от нас, избираме да игнорираме. Това, което не знаем, обаче, е че намаленият слух може да доведе до редица здравословни и психически заболявания, които затрудняват начина ни на живот и комуникацията с околните.
Прочети още
На каква възраст чуваме най-добре?

На каква възраст чуваме най-добре?

Чуването ни почти постоянно се промения и адаптира, докато се развиваме. Често си задаваме въпроси като: "На коя възраст чувам най-добре?" или "Как да запазя слуха си здрав за по-дълго?"
Прочети още
Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Когато не се лекува, загубата на слуха може да окаже огромен ефект върху здравето и благополучието ни. Може да навреди и на тези около нас, особено на семейството и приятелите ни. Когато се грижим за слуха си, се грижим и за качеството си на живот и отношенията си с околните.
Прочети още
Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Светът на слуховите апарати се развива и променя постоянно. Новите Virto Black разчупват стигмата за външния вид на апаратите и предлагат на потребителя едно ново високотехнологично изживяване. Научете повече за новите революционни решения тук.
Прочети още
22 резултата