Предразсъдъците за слуховата загуба

Предразсъдъците за слуховата загуба

Стигмата, свързана със слуховата загуба, може да бъде голяма пречка за тези с  нужда от помощ, за да чуват по-добре. Повечето хора не признават, че имат проблем със слуха, тъй като се притесняват как това ще бъде възприето от семейството и приятелите им. Стереотипите и предразсъдъците следват загубата на слуха в продължение на години и е учудващо колко много хора все още имат погрешна представа за нея.

В миналото разбиранията за слуховата загуба са били свързани със старостта, липсата на комуникация, неграмотността и прочие. Истината е, че това състояние съществува още от сътворението на света и тъй като образованието и науката все повече се развиват, отрицателното мнение за слуховата загуба се променя.  

Загубата на слуха не е изолиран случай и не засяга само възрастните, тя се среща при хора от всички възрасти – бебета, деца, тийнейджъри и т.н. Развитието на технологиите помага да се установи увреждането при новородените още в първите часове след раждането им.

Загубата на слуха е невидимо увреждане, което повечето хора се опитват да прикрият, поради остарелите разбирания, оказващи силно отрицателно влияние върху мнението на околните. Прикриването на проблема не го прави невидим за останалите.  Повечето хора със слухова загуба се изолират, спират да общуват със семейството и приятелите си, изпадат в депресия докато не осъзнаят, че имат нужда от помощ. Всъщност на човек му отнема средно около 7 години, за да осъзнае проблема си и започне да носи слухови апарати. Това забавяне отчасти се дължи на отричане, но голяма част от него е резултат от съществуващите предразсъдъци.

Преодоляването на тези остарели разбирания може да бъде много трудно, особено за някой, който е бил диагностициран със слухова загуба. За да се справите с негативното въздействие, обърнете внимание на това как слуховата загуба влияе върху работата и отношенията Ви със семейството и приятелите.

безплатен тест на слуха

Как да пречупите предразсъдъците относно слуховата загуба?

    1. Проверявайте слуха си – редовно тествайте Вашия слух и насърчавайте семейството и приятелите си също да го правят.
    2. Ако имате слухова загуба посетете специалист, който ще Ви даде повече информация относно проблема и възможните решения.
    3. Ако имате слухови апарати, носете ги! Отнема време да свикнете с тях, но след това ще можете да водите пълноценен живот.
    4. Дайте гласност на проблема – говорейки за Вашата слухова загуба, ще помогнете на повече хора да признаят, че имат проблем и да направят следващата крачка към решението му.
    5. Покажете, че слухът е сетиво, което трябва да бъде ценено – предпазвайте своя слух и помагайте на другите да го правят.

Може да започнете с 1) още сега като си запазите директно БЕЗПЛАТЕН час за тест на слуха в нашите центрове в страната ТУК.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33