Как музикантите могат да предотвратят загубата на слуха

Как музикантите могат да предотвратят загубата на слуха

Независимо дали сте професионален музикант или музикален ентусиаст, постоянното свирене на инструмент може да Ви направи уязвими към загуба на слуха, предизвикана от въздействието на музиката. Няма съмнение, че излагането на музика с висока степен на звука за дълъг период от време ще доведе до трайно увреждане на слуха Ви. Разглеждали сме риска, причинен от слушането на силна музика и посещаването на концерти и причинената от шума загуба на слуха. Сега ще разгледаме как загубата на слуха може да се отрази на практикуващите музиканти. Ще се запознаем и с някои от наличните решения за избягване и/или свеждане до минимум на възможните увреждания.

Защо музикантите са изложени на по-висок риск от загуба на слуха?

В значителна част от музикалните произведения се използват големи вариации в силата на звука, за да се създаде настроение и емоция в творбата.  Въпреки използването на микрофони и високоговорители, музикантите все още трябва да свирят на инструментите си доста силно, за да създадат правилния звук. Когато свирят, те често се налага да свирят достатъчно силно, за да достигнат до цялата зала. В класическата музика се използват различни термини за разграничаване на тези нива на сила на звука. Крайните стойности са piano, което означава "тихо", и forte, което означава "силно". Музикално произведение, изпълнено forte на пиано, обикновено е с интензитет около 90 dB. Тя може да бъде дори по-висока, ако се изпълнява в малка стая. Това ниво е в опасната зона, която би могла да доведе до загуба на слуха вследствие на шум. Много други акустични инструменти, като медни духови и ударни инструменти, цигулка, флейта и т.н., позволяват да се свири на още по-високи нива. Ударните инструменти могат да достигнат стойности над 110 dB.

Влияе ли жанрът на музиката върху степента на риск?

Обикновено жанрове като класическа музика и джаз се свирят по-тихо, отколкото рок или поп. Макар и по-тихи, класическите изпълнения често могат да достигнат средна сила на звука над 100 dB. Рокконцертите могат да достигнат 120 dB, когато усилената музика се съчетае с викове на фенове.  Следователно и двата вида концерти могат да бъдат опасни за слуха ви без подходяща защита.

Какви са препоръчителните средства за защита на слуха?

Проблемът при повечето средства за защита на слуха е, че те осигуряват различни нива на затихване за различните честоти. Това изкривява цялостното качество на звука на музиката по много неприятен начин. Специални тапи за уши за музиканти са разработени именно по тази причина. Те гарантират, че музиката ще запази същото качество, само че с по-тих звук. Те запазват качеството и баланса на музиката, като същевременно предпазват слуховата Ви система.

Препоръчваме специалните музикални тапи на марката Etymotic Research, които предлагат сменяеми филтри с 9, 15 и 25 dB затихване. Тези първокласни музикални тапи за уши се изработват специално за всеки потребител, като се взема точен отпечатък от ушния му канал. Това повишава комфорта на тези, които ще ги носят често. Версията с 25 dB би намалила потенциално вредното ниво на шум от 90 dB при провеждане на групова репетиция до безопасна сила на звука. 

Предлагат се и по-евтини модели, които не се изработват по поръчка. Тези стандартни тапи за музиканти ETY осигуряват обикновено затихване от 20 dB със същите предимства за качеството на звука. Те се предлагат в два различни размера - стандартен и голям. Тези модели са идеални за тези хора, които свирят за по-кратко време и не се нуждаят от допълнителния комфорт на персонализираните модели. 

Преди закупуването на конкретен продукт, потърсете повече информация за всички възможности за защита на ушите, създадени специално за музиканти и музикални ентусиасти. Ако имате повече въпроси относно здравето на слуха си или не сте сигурни кой тип тапи за уши ще бъде най-подходящ за Вас, свържете се със специалист и обсъдете възможностите.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33