Блог за слуховата загуба / Звуци

Как технологиите увреждат слуха ни?

Как технологиите увреждат слуха ни?

Технологията е по-шумна от всякога. Разглеждаме защо това би оказало влияние на слуха ни.

С увеличаването на броя на хора, които се оплакват от проблеми със слуха, не е изненада че голяма част се дължи на развитието на технологията. От продължителното използване на слушалки, до шумните видео игри, увеличването на шума от трафика и шумните концерти, изненадващо е, че толкова хора всекидневно се затрудняват да чуват. Но вярно ли е, че модерната технология има вина за увеличението на хора със загуба на слуха, причинена от шумна среда?

Нека погледнем отблизо.

безплатен тест на слуха

Връзката между шума и загубата на слуха

Много проучвания показват, че силният шум и загубата на слуха са свързани – което не е изненадващо за по-възрастните хора, особено за тези, които имат загуба на слуха, причинена от силен индустриален шум, по време на работа, причинена преди появата на модерните технологии. В днешни дни, обаче, слуховата загуба, причинена от шум, може да бъде причинена от самите нас и много често ефектите се развиват толкова постепенно, че не ги забелязваме навреме. Късното диагностициране на ранната слухова загуба между 30 и 50 – годишна възраст показва, че твърде често не я забелязваме, докато не е станало късно. Докато технологията става все по-важна част от живота ни от всякога, тази постепенна загуба на слуха ще става все по-често срещана в бъдеще.

Силния звук може директно да увреди слуха ни и всички трябва да сме наясно с това. И докато технологията със сигурност не е напълно виновна, трябва да се отбележи, че шумът се е увеличил в много аспекти от нашия живот. От страничния шум на улицата, до оглушителния шум, идващ от трафика и самолетите, постоянното слушане на силна музика и други, трудно е да открием покой и тишина през по-голямата част от деня – особено тези, които живеят в големи гъсто населени градове. 

Вината на технологията за влошеното чуване

Та, каква е вината на технологията за влошаването на слуха ни? Една от основните причини е постоянното носене на слушалки във всеки свободен момент. През времето, тази технология става все по-шумна, с по-високо качество и заглушаваща всякакъв страничен шум – облъчвам ушите ни директно с музика, която притъпява всичко друго. Тъй като, сме свикнали толкова много и често да се изолираме от околната среда, можем  да кажем със сигурност, че по този начин вредим на слуха си. Според проучвания около 65% от хората слушат музика по-силна от 85 дб, която причинява необратима вреда на слуха им. 

Заедно със слушането на музика, гледането на телевизионни предавания и онлайн видеа през слушалки може да бъде също толкова опасно, особено ако е за дълъг период от време. Филмите, например, са направени да предлагат всеобхватно преживяване. Шумът в киносалоните не е толкова опасен, но гледането на филм със слушалки може да бъде много опасно, заради внезапната смяна на звуци и високочестотните тонове. Същото важи на онлайн клипове и социалните мрежи, които често нямат правилна регулация на звука.

Съвременната загуба на слуха

Съвременната загуба на слуха се появява при много хора около вас – може да се появява и при вас. Заслужава си да се замислите дали околната ви среда или технологиите, които ползвате, могат да причиняват вреда на слуха ви. Също така е важно да посетите специалист, ако смятате, че слухът ви вече е засегнат.

Загуба на слуха при младите хора

С повече от 90% от младежите,използват слушалки всекидневно, не е изненада, че тази възрастова група страда от загуба на слуха, причинена от силна музика, много по-бързо от предишни поколения. Докато и двата пола страдат от проблеми с чуването, младите мъже са най-зле засегнати с 32% между 20 и 40 – годишна възраст. Това е стойност, която не трябва да се игнорира.

Загуба на слуха, причинена от работното място

Освен шума, който сами си причиняваме, страничният шум на работното място е излезнал от нормите, които доскоро са били отчитани. Офисите напоследък са виновни за голяма част от загубата на слуха, заради отворения им дизайн. Това прави предприемането на стъпки за защита на слуха на работното място още по-важни. В индустриални среди се предприемат мерки от работодателите за защита на слуха, както и на строителните площадки.

Загуба на слуха от силен шум и музика

Загубата на слуха, причинена от силен шуми и музика е нещо, което засяга поколения, още от създаването на първия високоговорител. От стоенето твърде близо до колоните, по време на концерти, до слушането на музика твърде силно, много от нас не могат да живеят без музика повече от няколко часа на ден. Точно за това слуховата загуба, причинена от силен шум, е такъв голям проблем и трябва да се приема сериозно. Загубата на слуха, причинена от музика, може да се развива много постепенно, което я прави труднозабелжима преди да е станало късно и да имате нужда от носене на слухови апарати. 

Осъзнаване на загубата на слуха

Въпреки че, голяма част от резултатите показват че слуховата загуба често се причинява от силен шум и голяма вина имат новите технологии, също е истина, че много хора посещават специалисти много преди да имат някакви оплаквания, свързани със загуба на слуха и чуването. Това означава, че броят на хората със загуба на слуха се увеличава, но при много от тях тя е открита навреме и те получават ефективно лечение, вместо да игнорират, докато се влошава с времето. Знанието означава разпознаване на слуховата загуба в ранен етап, което е преимущество за всеки, на който му предстои да се бори със загуба на слуха в даден етап от живота си. 

Какво може да помогне да се намали шума в един модерен шумен свят?

В свят, в който всяка джаджа, устройство и технология се стреми да направи всеки звук все по-силен, устройства за премахване на шума могат да бъдат решението за достигане на спокойствие и изолация без да се обръщаме към устройства, които вредят на слуха ни. Как работи премахването на звука? По-просто казано, устройствата за премахване на шума създават определена бариера, която блокира излишния шум. Това намалява честотата и децибелите на страничния шум и защитава слуха ви.

В случая на слушалките, трябва да се използват материали, които абсорбират шума. При слушалките за изолиране на шума, това означава създаването на звукови вълни, които заглушават страничния шум. Когато става дума за устройства, които не се носят на тялото, те функционират по подобен начин като осигуряват бариера за страничните шумове, докато създават свои собствени, които се борят с тях. Премахването на шума не трябва да се бърка с използването на по-силен звук, който заглушава останалите, тъй като тази техника причинява само вреда на слуха ви. 

Защо защитата на ушите ви е толкова важна?

Докато е нормално слухът ни да намалява с възрастта, бързото увреждане, което причиняват технологиите далеч не е толкова нормално. Така че е важно да пазим слуха си по всяко време – за да се уверите, че слухът ви ще остане възможно най-добър, за възможно най-дълго време. Ако чувствате, че полагате усилие, за да чувате, най-добрата стъпка е да говорите със специалист. От там, те могат да определят причините за проблемите ви със слуха и дали се нуждаете от лечение, например, със слухови апарати

Докато слухът ни със сигурност се влошава, заради технологиите, е възможно да предотвратите тази нарастваща опасност като се информирате за рисковете от силните шумове. Също като използването на шумоизолираща технология, няма причина, поради която да не смятаме, че знанието и информираността са също толкова важни за предотвратяването на слухова загуба, причинена от силен шум.

Прочети още
Признаци за намален слух при децата

Признаци за намален слух при децата

Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
Прочети още
Първи признаци за намален слух и хипакузис

Първи признаци за намален слух и хипакузис

Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
Прочети още
Основните причини за слухова загуба

Основните причини за слухова загуба

Слуховата загуба може да се появи, поради различни причини. Някой от тях са неизбежни и познати на повечето от нас. Други пък са необичайни и доста интересни. Научете повече за още от причините за поява на слухова загуба в продължението към Причини за слухова загуба (част 1).
Прочети още
Загуба на слуха | Видове | Причини | Симптоми

Загуба на слуха | Видове | Причини | Симптоми

Слуховата загуба може да се появи, поради различни причини. Някой от тях са неизбежни и познати на повечето от нас. Други пък са необичайни и доста интересни. Научете повече за причините за поява на слухова загуба в тази статия.
Прочети още
Видове слухова загуба

Видове слухова загуба

Един от десет възрастни страда от шум в ушите и близо 150 000 българи са с недиагностицирана слухова загуба. За да получите компетентна помощ и правилно диагностициране, трябва да сте запознати с видосете слухова загуба.
Прочети още
Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

Светът е пълен с разнообразие от звуци, но как всъщност ги възприемаме и  на какво може да повлиея загубата на слуха?
Прочети още
Шум в ушите - лечение и терапия

Шум в ушите - лечение и терапия

Във втора част на статията Шум в ушите, можете да получите повече информация за опциите за лечение и терапия за тинитус, както и кои слухови апарати са подходящи за шум в ушите.
Прочети още
Какво е шум в ушите? (Тинитус)

Какво е шум в ушите? (Тинитус)

Шумът в ушите може да засегне всеки, по всяко време. Повечето хора са се сблъсквали с шум в ушите за кратко, под формата на звънене, ако са били изложени на силни звуци, по време на концерт или на строителна площадка. Научете повече за тинитус, неговата поява, разпространение и видове. 
Прочети още
Митове и лъжи за слуховите апарати

Митове и лъжи за слуховите апарати

Не вярвайте на всичко, което чуете за слуховите апарати. Научете повече за слуховите апарати и най-често срещаните митове за слухова загуба на 21 век.
Прочети още
Как да поддържаме новите си слухови апарати?

Как да поддържаме новите си слухови апарати?

Сдобиването с нов слухов апарат носи своите ползи, но изисква и определен период за свикване и адаптация от страна на ползвателя. В тази статия ще откриете полезни съвети за по-лесното адаптиране към новите слухови апарати, ползите от тях, както и препоръки за грижата и поддръжката на апаратите.
Прочети още
Как безопасно да летим със самолет ако носим слухови апарати?

Как безопасно да летим със самолет ако носим слухови апарати?

Летенето със самолет е достатъчно стресиращо за голяма част от хората, като може да бъде изключително изнерващо за хора със загуба на слуха. Ето няколко съвета, за това как можете да предпазите себе си и слуховите си апарати, докато пътувате.
Прочети още
15 резултата