Блог за слуховата загуба / Звуци

Как музикантите могат да предотвратят загубата на слуха

Как музикантите могат да предотвратят загубата на слуха

Независимо дали сте професионален музикант или музикален ентусиаст, постоянното свирене на инструмент може да Ви направи уязвими към загуба на слуха, предизвикана от въздействието на музиката. Няма съмнение, че излагането на музика с висока степен на звука за дълъг период от време ще доведе до трайно увреждане на слуха Ви. Разглеждали сме риска, причинен от слушането на силна музика и посещаването на концерти и причинената от шума загуба на слуха. Сега ще разгледаме как загубата на слуха може да се отрази на практикуващите музиканти. Ще се запознаем и с някои от наличните решения за избягване и/или свеждане до минимум на възможните увреждания.

Защо музикантите са изложени на по-висок риск от загуба на слуха?

В значителна част от музикалните произведения се използват големи вариации в силата на звука, за да се създаде настроение и емоция в творбата.  Въпреки използването на микрофони и високоговорители, музикантите все още трябва да свирят на инструментите си доста силно, за да създадат правилния звук. Когато свирят, те често се налага да свирят достатъчно силно, за да достигнат до цялата зала. В класическата музика се използват различни термини за разграничаване на тези нива на сила на звука. Крайните стойности са piano, което означава "тихо", и forte, което означава "силно". Музикално произведение, изпълнено forte на пиано, обикновено е с интензитет около 90 dB. Тя може да бъде дори по-висока, ако се изпълнява в малка стая. Това ниво е в опасната зона, която би могла да доведе до загуба на слуха вследствие на шум. Много други акустични инструменти, като медни духови и ударни инструменти, цигулка, флейта и т.н., позволяват да се свири на още по-високи нива. Ударните инструменти могат да достигнат стойности над 110 dB.

Влияе ли жанрът на музиката върху степента на риск?

Обикновено жанрове като класическа музика и джаз се свирят по-тихо, отколкото рок или поп. Макар и по-тихи, класическите изпълнения често могат да достигнат средна сила на звука над 100 dB. Рокконцертите могат да достигнат 120 dB, когато усилената музика се съчетае с викове на фенове.  Следователно и двата вида концерти могат да бъдат опасни за слуха ви без подходяща защита.

Какви са препоръчителните средства за защита на слуха?

Проблемът при повечето средства за защита на слуха е, че те осигуряват различни нива на затихване за различните честоти. Това изкривява цялостното качество на звука на музиката по много неприятен начин. Специални тапи за уши за музиканти са разработени именно по тази причина. Те гарантират, че музиката ще запази същото качество, само че с по-тих звук. Те запазват качеството и баланса на музиката, като същевременно предпазват слуховата Ви система.

Препоръчваме специалните музикални тапи на марката Etymotic Research, които предлагат сменяеми филтри с 9, 15 и 25 dB затихване. Тези първокласни музикални тапи за уши се изработват специално за всеки потребител, като се взема точен отпечатък от ушния му канал. Това повишава комфорта на тези, които ще ги носят често. Версията с 25 dB би намалила потенциално вредното ниво на шум от 90 dB при провеждане на групова репетиция до безопасна сила на звука. 

Предлагат се и по-евтини модели, които не се изработват по поръчка. Тези стандартни тапи за музиканти ETY осигуряват обикновено затихване от 20 dB със същите предимства за качеството на звука. Те се предлагат в два различни размера - стандартен и голям. Тези модели са идеални за тези хора, които свирят за по-кратко време и не се нуждаят от допълнителния комфорт на персонализираните модели. 

Преди закупуването на конкретен продукт, потърсете повече информация за всички възможности за защита на ушите, създадени специално за музиканти и музикални ентусиасти. Ако имате повече въпроси относно здравето на слуха си или не сте сигурни кой тип тапи за уши ще бъде най-подходящ за Вас, свържете се със специалист и обсъдете възможностите.

Прочети още
Слухови апарати, които се поставят в ухото

Слухови апарати, които се поставят в ухото

Слуховите апарати, които се поставят в ухото (ITE), включват всички слухови апарати, които се носят изцяло в ухото (а не зад него), включително в канала (ITC), изцяло в канала (CIC) и невидими в канала (IIC).

Вградените в ухото слухови апарати са толкова малки, че не могат да се видят от външната страна на ухото. Вместо това те се вписват добре в ушния канал и често са пригодени към индивидуалните Ви слухови изисквания и/или формата на ухото. Незабележими и леки, вероятно ще забравите, че носите слухови апарати!

Предимства на слуховите апарати, които се поставят в ухото

 • Удобство
 • Изисквайки по-малко енергия за сравнима мощност, невидимите слухови апарати също така намаляват отзвука при използване на телефони.

 • Комфорт
 • По-малко вътрешни вибрации с по-къс отпечатък за целодневен комфорт.

 • Естествено качество на звука
 • Липсата на проводници и тръбички при правилно разположение може да осигури фантастично естествено качество на звука.

  Селекция от нашите невидими слухови апарати

  Phonak Virto Titanium

  Поколение дискретни индивидуални слухови апарати, изработени от титан.

  Phonak Virto M

  Всичко, от което имате нужда, съчетано в една чудесна технология.

  Audionova DX

  AudioNova DX е създаден с оглед на ежедневните Ви нужди.

   

  Видове слухови апарати, които се поставят в ухото

  Вътреушни (ITE)

  Корпусът на този слухов апарат изцяло запълва ухото. Предимствата му включват по-дълъг живот на батерията, наличие на захранваща версия за тежка загуба на слуха и подобрена работа.

  Вътреушните (ITE) слухови апарати са добър вариант, ако искате лесно да боравите с устройството. Традиционният ITE слухов апарат се предлага в различни размери и обикновено се поставя изцяло в ухото или ушния канал. Тези видове слухови апарати могат да поберат много електронни функции в един-единствен корпус. 

  Всички компоненти са разположени във вътрешността на малкия корпус. Силата на звука може да се регулира, а програмите могат да се избират с помощта на дистанционно управление. Много модели могат да бъдат свързани безжично към електронни устройства, като мобилни телефони и телевизори (необходими са допълнителни аксесоари).

  Обобщение

  • По-дискретни от вариантите на слухови апарати, които се поставят зад ухото
  • Удобни за хора, които носят очила
  • По-удобни за носене от други модели ITE

  Вътрешноканални (ITC)


   Това е малък и дискретен модел. Както подсказва името, корпусът на слуховия апарат се поставя в ушния канал, като по този начин запълва само половината от ухото.

   Те са малко по-големи и се простират малко по-навън от слуховите апарати, които са поставени изцяло в канала (CIC). Въпреки това, поради малко по-големия си размер, вътреканалните (ITC) слухови апарати могат да поберат повече функции от CIC. Подобно на CIC и ITE, ITC слуховите апарати са пригодени за Вашето ухо. Носещите ги могат да избират измежду различни корпуси с телесен цвят, което ги прави трудно забележими.

   Обобщение

   • По-дискретни от ITE
   • Намаляват отзвука поради разположението
   • Безжична свързаност с допълнителни аксесоари

   Изцяло в канала (CIC)

   Апаратите изцяло в канала (CIC) предлагат максимална дискретност и обикновено имат найлонова нишка, която подпомага изваждането от ухото.

   Изцяло поставените в ушния канал (CIC) слухови апарати са идеални, ако водите активен начин на живот - или ако искате слухов апарат, който е почти невидим за околните. Апаратите CIC се поставят директно в ушния канал, но поради по-малкия си размер те може да не разполагат с толкова много усъвършенствани функции, колкото други, по-големи модели. 

   Тези еднокомпонентни слухови апарати са индивидуално оформени според ушния Ви канал. Малък високоговорител лежи на гърба на апарата, докато микрофонът и капачето за батерията са на лицевата му страна. 

   Обобщение

   • Много дискретен и лек
   • Индивидуално прилягане към ухото и ушния канал
   • Поради малкия си размер функциите му могат да бъдат ограничени

    

   Невидими в канала (IIC)

   Тази подгрупа на CIC устройствата са слухови апарати, които се носят дълбоко в ушния канал и често са напълно невидими. Титанът на Phonak е пример за IIC слухов апарат.

   IIC се поставят директно в ушния канал и могат лесно да се извадят с найлонова връвчица. Тези слухови апарати са добър избор, ако водите умерено до силно активен начин на живот - или ако не искате слуховите Ви апарати да са видими за околните. Въпреки че са популярни сред ползвателите на слухови апарати, IIC може да не са най-добрият избор за потребители с по-тежка или дълбока загуба на слуха, тъй като тези модели устройства не осигуряват същата мощност, както други, по-големи видове.

   Обобщение

   • Най-малко забележимият слухов апарат
   • Формата може да бъде 3D отпечатана с титан, което я прави лека и издръжлива
   • Поради размера си (като CIC) функциите му могат да бъдат ограничени
   Прочети още
   Невросензорна загуба на слуха

   Невросензорна загуба на слуха

   Невросензорната загуба на слуха се получава при увреждане на вътрешното ухо. Аудиолозите могат да Ви помогнат, ако страдате от този вид загуба на слуха.

   Повече информация за невросензорната загуба на слуха

   Ухото Ви е съставено от три части - външно, средно и вътрешно ухо. Невросензорната загуба на слуха, или SNHL, се получава след увреждане на вътрешното ухо. Проблеми с нервните пътища от вътрешното ухо към мозъка също могат да причинят това състояние. Тихите звуци може да се чуват трудно. Дори по-силните звуци могат да бъдат неясни или да звучат приглушено.

   Това е най-често срещаният вид трайна загуба на слуха. В повечето случаи медикаментите или операцията не могат да отстранят невросензорната загуба на слуха. Слуховите апарати могат да Ви помогнат да чувате.

   Причини за появата на невросензорна загуба на слуха

   • Заболявания
   • Лекарства, които са токсични за слуха
   • Загуба на слуха, която се среща в семейството
   • Стареене
   • Удар в главата
   • Проблем в начина, по който е формирано вътрешното ухо
   • Слушане на силни шумове или преживяване на експлозии
   Прочети още
   Ушни инфекции при деца

   Ушни инфекции при деца

   Какво представлява ушната инфекция?

   Инфекцията на ухото е възпаление на средното ухо, обикновено причинено от бактерии, което възниква, когато зад тъпанчето се натрупа течност. Всеки може да получи ушна инфекция, но децата се сблъскват с нея по-често, отколкото възрастните. Пет от всеки шест деца имат поне една ушна инфекция до третия си рожден ден. Всъщност ушните инфекции са най-честата причина, поради която родителите водят детето си на лекар. Научното наименование на ушната инфекция е отит на средното ухо.

   Какви са симптомите на ушната инфекция?

   Съществуват три основни вида ушни инфекции. Всяка от тях има различна комбинация от симптоми.

   • Острият отит на средното ухо е най-често срещаната ушна инфекция. Части от средното ухо са инфектирани и подути, а зад тъпанчето е задържана течност. Това причинява болка в ухото - обикновено наричана ушна болка. Детето Ви може да има и температура.
   • Отит на средното ухо с изтичане понякога се наблюдава, след като инфекцията на ухото е преминала и течността е останала в затвора зад тъпанчето. Детето с отит на средното ухо с оток може да няма симптоми, но лекарят ще може да види течността зад тъпанчето със специален инструмент.
   • Хроничен отит на средното ухо с оток се наблюдава, когато течността остава в средното ухо за дълго време или се връща отново и отново, въпреки че няма инфекция. Това състояние затруднява борбата на децата с нови инфекции и може да засегне слуха им.

   Как мога да разбера дали детето ми има ушна инфекция?

   Повечето ушни инфекции се наблюдават при децата, преди да са се научили да говорят. Ако детето Ви не е достатъчно голямо, за да каже "Боли ме ухото", ето няколко неща, за които да внимавате:

   • Дърпане или разтягане на ухото (ушите)
   • Безпокойство и плач
   • Проблеми със съня
   • Треска (особено при бебета и по-малки деца)
   • Изтичане на течност от ухото
   • Непохватност или проблеми с равновесието
   • Проблеми със слуха или липса на реакция на тихи звуци

   Какво причинява ушната инфекция?

   Обикновено ушната инфекция се причинява от бактерии и често се появява след възпалено гърло, настинка или друга инфекция на горните дихателни пътища. Ако инфекцията на горните дихателни пътища е бактериална, същите бактерии могат да се разпространят в средното ухо; ако инфекцията на горните дихателни пътища е причинена от вирус, например настинка, бактериите могат да бъдат привлечени от благоприятната за микробите среда и да се пренесат в средното ухо като вторична инфекция. Вследствие на инфекцията зад тъпанчето се натрупва течност.

   Ухото има три основни части

   • Външното ухо, наричано още ушна мида, включва всичко, което виждаме отвън - извитата ушна обвивка, водеща надолу към ушната мида, но също така включва и ушния канал, който започва от отвора на ухото и се простира до тъпанчето. Тъпанчето е мембрана, която отделя външното ухо от средното ухо.
   • Средното ухо - в което се появяват ушни инфекции - се намира между тъпанчето и вътрешното ухо. В средното ухо се намират три малки костици, наречени чукче, наковалня и стреме, които предават звуковите вибрации от тъпанчето към вътрешното ухо. Костите на средното ухо са заобиколени от въздух.
   • Вътрешното ухо съдържа лабиринта, който ни помага да пазим равновесие. Кохлеята, част от лабиринта, е охлювообразен орган, който преобразува звуковите вибрации от средното ухо в електрически сигнали. Слуховият нерв пренася тези сигнали от кохлеята до мозъка.

   Близки части на ухото

   • Евстахиевата тръба е малък проход, който свързва горната част на гърлото със средното ухо. Нейната задача е да подава свеж въздух към средното ухо, да отвежда течността и да поддържа стабилно въздушно налягане между носа и ухото.
   • Аденоидите са малки тъканни възглавнички, разположени зад задната част на носа, над гърлото и в близост до евстахиевите тръби. Аденоидите са съставени предимно от клетки на имунната система. Те се борят с инфекциите, като улавят бактериите, които навлизат през устата.

   Защо децата са по-склонни да получават ушни инфекции от възрастните?

   Съществуват няколко причини, поради които децата са по-склонни да страдат от ушни инфекции в сравнение с възрастните.

   • Евстахиевите тръби са по-малки и по-равни при децата, отколкото при възрастните. Това затруднява изтичането на течност от ухото дори при нормални условия. Ако Евстахиевите тръби са подути или блокирани със слуз поради настинка или друго респираторно заболяване, течността може да не успее да се оттече.
   • Имунната система на детето не е толкова ефективна, колкото тази на възрастния, тъй като все още се развива. Това затруднява борбата на децата с инфекциите.
   • Като част от имунната система, аденоидите реагират на бактериите, преминаващи през носа и устата. Понякога бактериите се задържат в аденоидите, причинявайки хронична инфекция, която след това може да премине към евстахиевите тръби и средното ухо.

   Как лекарят диагностицира инфекция на средното ухо?

   Първото нещо, което лекарят ще направи, е да Ви попита за здравето на детето Ви. Имало ли е детето Ви настинка или възпалено гърло напоследък? Има ли проблеми със съня? Дърпа ли си ушите? Ако ушната инфекция изглежда вероятна, най-простият начин лекарят да определи това е да използва осветен инструмент, наречен отоскоп, за да огледа тъпанчето. Зачервеното, изпъкнало тъпанче показва инфекция.

   Лекарят може да използва и пневматичен отоскоп, който вкарва въздух в ушния канал, за да провери дали зад тъпанчето няма течност. Нормалното тъпанче ще се движи напред-назад по-лесно от тъпанче с течност зад него.

   Тимпанометрията, която използва звукови тонове и въздушно налягане, е клиничен тест, който лекарят може да използва, ако диагнозата все още не е ясна. Тимпанометърът представлява малка, мека тапа, която съдържа малък микрофон и високоговорител, както и устройство, което променя налягането на въздуха в ухото. Той измерва колко гъвкаво е тъпанчето при различно налягане.

   Как се лекува острата инфекция на средното ухо?

   Много лекари ще предпишат антибиотик, например амоксицилин, който да се приема в продължение на седем до десет дни. Вашият лекар може да Ви препоръча и болкоуспокояващи без рецепта, като ацетаминофен или ибупрофен, или капки за уши, които да помогнат при повишена температура и болка. (Тъй като аспиринът се счита за основен предотвратим рисков фактор за синдрома на Рейе, на дете, което има треска или други грипоподобни симптоми, не трябва да се дава аспирин, освен ако не е предписано от Вашия лекар.)

   Ако Вашият лекар не е в състояние да постави категорична диагноза за остра ушна инфекция и детето Ви няма силна болка в ухото или висока температура, той може да Ви помоли да изчакате ден или два, за да видите дали болката в ухото ще отмине. Ако няма подобрение в рамките на 48 до 72 часа от началото на симптомите, препоръката е лекарите да започнат антибиотична терапия. Понякога болката в ухото не е причинена от инфекция, а някои ушни инфекции могат да се подобрят и без антибиотици. Използването на антибиотици предпазливо и с основателна причина помага да се предотврати развитието на бактерии, които стават резистентни към антибиотици.

   Ако лекарят Ви предпише антибиотик, важно е да се уверите, че детето Ви го приема точно както е предписано и за пълния период от време. Въпреки че детето Ви може да изглежда по-добре след няколко дни, инфекцията все още не е напълно изчистена от ухото. Ако спрете лекарството твърде рано, това може да позволи на инфекцията да се възобнови. Също така е важно да се върнете за контролното посещение на детето си, за да може лекарят да провери дали инфекцията е отшумяла.

   Колко време ще отнеме на детето ми да се възстанови?

   Детето Ви трябва да започне да се чувства по-добре в рамките на няколко дни след посещението при лекаря. Ако са минали няколко дни и детето Ви все още изглежда неразположено, обадете се на Вашия лекар. Детето Ви може да се нуждае от различен антибиотик. След като инфекцията се изчисти, в средното ухо все още може да остане течност, но обикновено тя изчезва в рамките на три до шест седмици.

   Какво се случва, ако детето ми продължава да получава ушни инфекции?

   За да предотвратите повторното появяване на инфекция на средното ухо, е добре да ограничите някои от факторите, които биха могли да изложат детето Ви на риск, като например да не сте около хора, които пушат. Въпреки тези предпазни мерки някои деца могат да продължат да се сблъскват с инфекции на средното ухо, понякога до пет или шест годишно. Вашият лекар може да пожелае да изчака няколко месеца, за да види дали нещата ще се подобрят от само себе си, но ако инфекциите продължават да се появяват отново и антибиотиците не помагат, много лекари ще препоръчат хирургична процедура, при която в тъпанчето се поставя малка вентилационна тръбичка, за да се подобри въздушният поток и да се предотврати натрупването на течност в средното ухо. Най-често използваните тръбички остават на мястото си от шест до девет месеца и изискват контролни посещения, докато не се извадят.

   Ако поставянето на тръбичките все още не предотвратява инфекциите, лекарят може да обмисли премахването на аденоидите, за да предотврати разпространението на инфекцията към евстахиевите тръби.

   Може ли да се предотвратят ушните инфекции?

   Понастоящем най-добрият начин за предотвратяване на ушни инфекции е да се намалят рисковите фактори, свързани с тях. Ето някои неща, които бихте могли да направите, за да намалите риска от ушни инфекции при детето си.

   • Ваксинирайте детето си срещу грип. Уверете се, че детето Ви получава противогрипна ваксина всяка година.

   Препоръчително е да ваксинирате детето си с 13-валентната пневмококова конюгирана ваксина (PCV13). PCV13 предпазва от повече видове бактерии, причиняващи инфекции, отколкото предишната ваксина - PCV7. Ако детето ви вече е започнало да се ваксинира с PCV7, консултирайте се с лекаря си как да преминете към PCV13. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват децата под 2-годишна възраст да бъдат ваксинирани, като се започне от 2-месечна възраст. Проучванията показват, че ваксинираните деца страдат от много по-малко ушни инфекции, отколкото децата, които не са ваксинирани. Ваксината е силно препоръчителна за децата в детските градини.

   • Мийте често ръцете си. Миенето на ръцете предотвратява разпространението на микроби и може да помогне на детето Ви да се предпази от настинка или грип.
   • Избягвайте да излагате бебето си на цигарен дим. Проучванията показват, че бебетата, които са в обкръжението на пушачи, страдат по-често от ушни инфекции.
   • Никога не слагайте бебето си да дремне или да спи през нощта с шише.
   • Не позволявайте на болни деца да прекарват време заедно с Вашето. Доколкото е възможно, ограничете контакта на детето си с други деца, когато Вашето дете или неговите другарчета за игра са болни.

   Какви изследвания се провеждат в областта на инфекциите на средното ухо?

   • Изследователи проучват много области за подобряване на превенцията, диагностиката и лечението на инфекциите на средното ухо. Например намирането на по-ефективни начини за прогнозиране на това кои деца са изложени на по-висок риск от развитие на инфекция на средното ухо може да доведе до успешни тактики за превенция.
   • Друга област, която се нуждае от проучване, е защо някои деца страдат от повече ушни инфекции, отколкото други. Например децата от индиански и латиноамерикански произход боледуват по-често от инфекции, отколкото децата от други етнически групи. Какви превантивни мерки биха могли да се предприемат, за да се намалят рисковете?
   • Лекарите също така започват да научават повече за това какво се случва в ушите на децата, които имат повтарящи се ушни инфекции. Те са идентифицирали колонии от устойчиви на антибиотици бактерии, наречени биофилми, които се намират в средните уши на повечето деца с хронични ушни инфекции. Разбирането на това как да се атакуват и унищожават тези бактерии би било един от начините за успешно лечение на хроничните ушни инфекции и предотвратяване на операцията.
   • Друга важна област на изследване е разбирането на въздействието на ушните инфекции върху развитието на речта и езика на детето. Създаването на по-точни методи за диагностициране на инфекциите на средното ухо би помогнало на лекарите да предписват по-целенасочено лечение. Изследователите също така оценяват лекарствата, които понастоящем се използват за лечение на ушни инфекции, и разработват нови, по-ефективни и по-лесни начини за прилагане на медикаментите.

   Изследователите продължават да проучват ваксини срещу някои от най-често срещаните бактерии и вируси, които причиняват инфекции на средното ухо, като Haemophilus influenzae (NTHi) и Moraxella catarrhalis. Провеждат се проучвания и на метод за доставяне на възможна ваксина без игла.

   Прочети още
   Как технологиите увреждат слуха ни?

   Как технологиите увреждат слуха ни?

   Технологията е по-шумна от всякога. Разглеждаме защо това би оказало влияние на слуха ни.

   С увеличаването на броя на хора, които се оплакват от проблеми със слуха, не е изненада че голяма част се дължи на развитието на технологията. От продължителното използване на слушалки, до шумните видео игри, увеличването на шума от трафика и шумните концерти, изненадващо е, че толкова хора всекидневно се затрудняват да чуват. Но вярно ли е, че модерната технология има вина за увеличението на хора със загуба на слуха, причинена от шумна среда?

   Нека погледнем отблизо.

   безплатен тест на слуха

   Връзката между шума и загубата на слуха

   Много проучвания показват, че силният шум и загубата на слуха са свързани – което не е изненадващо за по-възрастните хора, особено за тези, които имат загуба на слуха, причинена от силен индустриален шум, по време на работа, причинена преди появата на модерните технологии. В днешни дни, обаче, слуховата загуба, причинена от шум, може да бъде причинена от самите нас и много често ефектите се развиват толкова постепенно, че не ги забелязваме навреме. Късното диагностициране на ранната слухова загуба между 30 и 50 – годишна възраст показва, че твърде често не я забелязваме, докато не е станало късно. Докато технологията става все по-важна част от живота ни от всякога, тази постепенна загуба на слуха ще става все по-често срещана в бъдеще.

   Силния звук може директно да увреди слуха ни и всички трябва да сме наясно с това. И докато технологията със сигурност не е напълно виновна, трябва да се отбележи, че шумът се е увеличил в много аспекти от нашия живот. От страничния шум на улицата, до оглушителния шум, идващ от трафика и самолетите, постоянното слушане на силна музика и други, трудно е да открием покой и тишина през по-голямата част от деня – особено тези, които живеят в големи гъсто населени градове. 

   Вината на технологията за влошеното чуване

   Та, каква е вината на технологията за влошаването на слуха ни? Една от основните причини е постоянното носене на слушалки във всеки свободен момент. През времето, тази технология става все по-шумна, с по-високо качество и заглушаваща всякакъв страничен шум – облъчвам ушите ни директно с музика, която притъпява всичко друго. Тъй като, сме свикнали толкова много и често да се изолираме от околната среда, можем  да кажем със сигурност, че по този начин вредим на слуха си. Според проучвания около 65% от хората слушат музика по-силна от 85 дб, която причинява необратима вреда на слуха им. 

   Заедно със слушането на музика, гледането на телевизионни предавания и онлайн видеа през слушалки може да бъде също толкова опасно, особено ако е за дълъг период от време. Филмите, например, са направени да предлагат всеобхватно преживяване. Шумът в киносалоните не е толкова опасен, но гледането на филм със слушалки може да бъде много опасно, заради внезапната смяна на звуци и високочестотните тонове. Същото важи на онлайн клипове и социалните мрежи, които често нямат правилна регулация на звука.

   Съвременната загуба на слуха

   Съвременната загуба на слуха се появява при много хора около вас – може да се появява и при вас. Заслужава си да се замислите дали околната ви среда или технологиите, които ползвате, могат да причиняват вреда на слуха ви. Също така е важно да посетите специалист, ако смятате, че слухът ви вече е засегнат.

   Загуба на слуха при младите хора

   С повече от 90% от младежите,използват слушалки всекидневно, не е изненада, че тази възрастова група страда от загуба на слуха, причинена от силна музика, много по-бързо от предишни поколения. Докато и двата пола страдат от проблеми с чуването, младите мъже са най-зле засегнати с 32% между 20 и 40 – годишна възраст. Това е стойност, която не трябва да се игнорира.

   Загуба на слуха, причинена от работното място

   Освен шума, който сами си причиняваме, страничният шум на работното място е излезнал от нормите, които доскоро са били отчитани. Офисите напоследък са виновни за голяма част от загубата на слуха, заради отворения им дизайн. Това прави предприемането на стъпки за защита на слуха на работното място още по-важни. В индустриални среди се предприемат мерки от работодателите за защита на слуха, както и на строителните площадки.

   Загуба на слуха от силен шум и музика

   Загубата на слуха, причинена от силен шуми и музика е нещо, което засяга поколения, още от създаването на първия високоговорител. От стоенето твърде близо до колоните, по време на концерти, до слушането на музика твърде силно, много от нас не могат да живеят без музика повече от няколко часа на ден. Точно за това слуховата загуба, причинена от силен шум, е такъв голям проблем и трябва да се приема сериозно. Загубата на слуха, причинена от музика, може да се развива много постепенно, което я прави труднозабелжима преди да е станало късно и да имате нужда от носене на слухови апарати. 

   Осъзнаване на загубата на слуха

   Въпреки че, голяма част от резултатите показват че слуховата загуба често се причинява от силен шум и голяма вина имат новите технологии, също е истина, че много хора посещават специалисти много преди да имат някакви оплаквания, свързани със загуба на слуха и чуването. Това означава, че броят на хората със загуба на слуха се увеличава, но при много от тях тя е открита навреме и те получават ефективно лечение, вместо да игнорират, докато се влошава с времето. Знанието означава разпознаване на слуховата загуба в ранен етап, което е преимущество за всеки, на който му предстои да се бори със загуба на слуха в даден етап от живота си. 

   Какво може да помогне да се намали шума в един модерен шумен свят?

   В свят, в който всяка джаджа, устройство и технология се стреми да направи всеки звук все по-силен, устройства за премахване на шума могат да бъдат решението за достигане на спокойствие и изолация без да се обръщаме към устройства, които вредят на слуха ни. Как работи премахването на звука? По-просто казано, устройствата за премахване на шума създават определена бариера, която блокира излишния шум. Това намалява честотата и децибелите на страничния шум и защитава слуха ви.

   В случая на слушалките, трябва да се използват материали, които абсорбират шума. При слушалките за изолиране на шума, това означава създаването на звукови вълни, които заглушават страничния шум. Когато става дума за устройства, които не се носят на тялото, те функционират по подобен начин като осигуряват бариера за страничните шумове, докато създават свои собствени, които се борят с тях. Премахването на шума не трябва да се бърка с използването на по-силен звук, който заглушава останалите, тъй като тази техника причинява само вреда на слуха ви. 

   Защо защитата на ушите ви е толкова важна?

   Докато е нормално слухът ни да намалява с възрастта, бързото увреждане, което причиняват технологиите далеч не е толкова нормално. Така че е важно да пазим слуха си по всяко време – за да се уверите, че слухът ви ще остане възможно най-добър, за възможно най-дълго време. Ако чувствате, че полагате усилие, за да чувате, най-добрата стъпка е да говорите със специалист. От там, те могат да определят причините за проблемите ви със слуха и дали се нуждаете от лечение, например, със слухови апарати

   Докато слухът ни със сигурност се влошава, заради технологиите, е възможно да предотвратите тази нарастваща опасност като се информирате за рисковете от силните шумове. Също като използването на шумоизолираща технология, няма причина, поради която да не смятаме, че знанието и информираността са също толкова важни за предотвратяването на слухова загуба, причинена от силен шум.

   Прочети още
   Признаци за намален слух при децата

   Признаци за намален слух при децата

   Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
   Прочети още
   Първи признаци за намален слух и хипакузис

   Първи признаци за намален слух и хипакузис

   Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
   Прочети още
   Основните причини за слухова загуба

   Основните причини за слухова загуба

   Слуховата загуба може да се появи, поради различни причини. Някой от тях са неизбежни и познати на повечето от нас. Други пък са необичайни и доста интересни. Научете повече за още от причините за поява на слухова загуба в продължението към Причини за слухова загуба (част 1).
   Прочети още
   Загуба на слуха | Видове | Причини | Симптоми

   Загуба на слуха | Видове | Причини | Симптоми

   Слуховата загуба може да се появи, поради различни причини. Някой от тях са неизбежни и познати на повечето от нас. Други пък са необичайни и доста интересни. Научете повече за причините за поява на слухова загуба в тази статия.
   Прочети още
   Видове слухова загуба

   Видове слухова загуба

   Един от десет възрастни страда от шум в ушите и близо 150 000 българи са с недиагностицирана слухова загуба. За да получите компетентна помощ и правилно диагностициране, трябва да сте запознати с видосете слухова загуба.
   Прочети още
   Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

   Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

   Светът е пълен с разнообразие от звуци, но как всъщност ги възприемаме и  на какво може да повлиея загубата на слуха?
   Прочети още
   Шум в ушите - лечение и терапия

   Шум в ушите - лечение и терапия

   Във втора част на статията Шум в ушите, можете да получите повече информация за опциите за лечение и терапия за тинитус, както и кои слухови апарати са подходящи за шум в ушите.
   Прочети още
   19 резултата