Как да нормализирате налягането в ушите?

Как да нормализирате налягането в ушите?

Струва ли ви се, че всичко е заглъхнало?

Имате ли усещането, че нещо оказва натиск върху вътрешната страна на тъпанчето ви, като след излитане със самолет или гмуркане надълбоко в басейн, но по-лошо?

Има вероятност да страдате от повишено налягане в ухото или баротравма.

Прочитайки тази статия, ще научите как да се избавите от този натиск завинаги и ще разберете какво можете да направите, ако вече страдате от трайно увреждане на слуха. Ако сте на възраст над 55 години, трябва да се консултирате с лекар, за да се установи дали имате трайни увреждания.

Плъност на ухото, баротравма, запушени уши: има много начини да се опише усещането. Освен това чувството за натиск в ушите може да бъде свързано със запушени синуси, възпалено гърло или дори шум в ушите. И така, как да разберете кое ви измъчва?

Много хора, които изпитват усещане за плътност в ушите, могат също така евентуално да загубят слуха си в засегнатото ухо - тъй като симптомите варират от леки до умерени. Ако обаче изпитвате загуба на слуха поради ушна баротравма, бъдете сигурни, че слухът ви ще се възстанови и тази загуба е само временна и обратима. Както и симптомите ви. Това е добрата новина. Но все пак трябва да сте наясно с източника на дискомфорт, да се ориентирате за причината и да потърсите медицинска помощ, ако проблемът не отшумява. В тази статия ще ви помогнем да разнищите причините за налягането в ушите, за да можете да ги преодолеете и да се отървете от тях.

Как да отпушим ушите си

Има ли техники, които можете да "направите сами", за да почувствате незабавно облекчение? Освен по-известните и разпространени методи като прозяване или дъвчене на дъвка, ушната баротравма може да се "лекува" с нещо толкова просто като:

  • Дихателни упражнения
  • Приемане на деконгестант
  • Лягане в хоризонтално положение, ако сте получили световъртеж
  • Приемане на антихистамин

Ако налягането в ушите ви е свързано с упорита настинка или грип, опитайте следните домашни средства:

Поддържайте носните си пътища хидратирани и наситени със сол, както и отпушени с помощта на назален спрей. Това ще облекчи по-бързо натиска както на синусите, така и на ушите.

Използвайте овлажнител в спалнята си, за да поддържате въздуха влажен

При болка, която може да съпътства натиска, опитайте да използвате ибупрофен или напроксен, за да облекчите болката

Точно както бихте искали да избягвате екстремни промени в налягането, ще искате да избягвате и екстремни промени в температурата. Поддържайте течностите топли до хладки, но не пийте нещо изключително студено

Очевидно диагностицирането на ушната баротравма и налягането в ушите като вторичен симптом на запушени синуси е само едното възможно състояние. Но може да има и по-сериозни случаи, които да изискват хирургична намеса. Обикновено те се дължат на киста, която не е била отстранена навреме, хронична баротравма или силно натоварване на тимпаностомичните тръби.

В повечето случаи налягането в ушите не е показател за нещо по-сериозно от промяна във външната среда. Но ако е придружено от постоянна болка, която нараства по сила, грип и други физически симптоми, то може да е признак на по-сериозен проблем.

В този случай е добре да се обърнете към медицински специалист за поставяне на диагноза. Оттук вашият лекар ще може да каже категорично дали лечението с антибиотици е решение, дали операцията може да отстрани налягането във вътрешното ухо, дължащо се на течност, дали става въпрос за киста, която трябва да се дренира, или за други по-сериозни случаи.

Какво може да доведе до промяна в налягането в ушите?

Може да ви се стори нелогично, но промяната във въздушното налягане може да предизвика налягане в ушите ви. Това е известно като баротравма на ухото. Начинът, по който барометърът е предназначен да измерва промените в атмосферното налягане, е начинът, по който ухото усеща разликите във външната среда. Въпреки че физическата му структура е малка, "оборудването" на вътрешното ухо е мощен механизъм, който ни помага да поддържаме равновесие и е сложно свързан с обонянието, допира и способността ни да усещаме горещо или студено.

Така че баротравмата представлява дискомфорт, който се изпитва, когато ухото като цяло усеща промяна в налягането. Помислете си за последния път, когато се качихте на самолет - при излитане и кацане той се издига и спуска, което променя налягането в атмосферата. Докато преминавате от земята към въздуха, вътрешната ви ушна тръба, известна като Евстахиева тръба, може да бъде блокирана или чувствителна към промяната във външното налягане на въздуха.

Това се случва и при гмуркане. И отново, тялото поддържа равновесие, когато е на сушата. Но под водата се упражнява по-голямо налягане, което означава натиск и върху вътрешното ухо. Бебетата и малките деца усещат тази промяна най-силно и често, но тя рядко е повод за безпокойство.

Друга причина, поради която може да усещате неприятно налягане в ушите, е, че боледувате от настинка или грип или сте претоварени. Системата от тръби и канали, които изграждат ушите, е сложно свързана с вашето гърло и нос (ето защо специалистът, който лекува тази област, е известен като "УНГ" или "специалист по уши, нос, гърло" - структурите на главата и шията са тясно свързани).

Ако синусите ви са запушени, това може да доведе и до усещане за натиск в ушите или до "запушване на ушите". Обикновено това означава, че имате заглушено усещане в ухото или дори леко, тъпо пулсиране, което идва от натиска.

Има и други причини, поради които може да усещате натиск в ушите си; може да има натрупана ушна кал дълбоко в ушите, която се нуждае от нежно и професионално изчистване, или може да имате инфекция на различни части на ушите. Сред тях са дисбаланс на течностите или натрупване на излишна течност, известни като хидропс, отит на средното ухо, който представлява възпаление на средното ухо, синдром на тензор тимпани, който представлява натоварване на мускулите на средното ухо от постоянни силни звуци, или холестеатом. Това е доброкачествена киста, която се образува в резултат на хронични ушни инфекции и която, макар и да не е сериозна, изисква незабавен дренаж.

Последици от повишеното ушно налягане

Страничните ефекти от усещането за натиск в ушите могат да предизвикат цял куп други съпътстващи оплаквания, които са доста неприятни.

Въпреки това, не се притеснявайте: повечето от тях ще преминат веднага, след като налягането се нормализира.

В случаите на баротравма на ухото, дискомфортът, който изпитвате, се дължи предимно на прякото въздействие върху Евстахиевата тръба. Тази тръба е отговорна за усещането и поддържането на равновесието на налягането. Самото налягане се дължи на разликата между атмосферното налягане отвън и отвътре. Това, което за мозъка ни се регистрира като дискомфорт или ситуация извън равновесие, за вътрешното ни ухо е работа по възстановяване. 

Промените във височината, които можете да контролирате, са свързани с дейности като гмуркане или катерене и туризъм. Вървете бавно, докато се изкачвате или слизате, и дайте на ушите си време да се приспособят. Баротравмата на ушите може да увеличи и вероятността от леко кръвотечение от носа.

Ако сте на борда на самолет, е възможно да не можете да направите много. Опитайте се да се прозявате или дори да дъвчете дъвка, тъй като тези трикове могат да облекчат налягането веднага и да предизвикат "пукане" на ушите.

Натискът в ушите, предизвикан от запушени синуси, може да доведе до множество други усещания, включително: замайване, болка, приглушен слух, а понякога дори и световъртеж поради нарушен баланс на вътрешното ухо. Това важи с особена сила за възпаленията на тръбите на вътрешното ухо или за ушните инфекции.

Някои по-упорити и тежки случаи на ушни инфекции, като среден отит, външен отит или холестеатом, могат да доведат до менингит. Кистите, които не се лекуват, могат да се разпространят до инфекция в деликатните кости на ушите или дори в тези, които защитават мозъка, което също води до трайна загуба на слуха. Ако това е нещо, което в момента преживявате, то трябва да потърсите лекарска помощ.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33