Как да защитим детето си със загуба на слуха?

Как да защитим детето си със загуба на слуха?

Докато е бременна, всяка майка знае, че ще трябва да се застъпва и да защитава детето си в определени моменти от живота му. В природата на майките е вродено да се грижат и да защитават децата си. Някои от тях, обаче, няма как да се подготвят за отглеждането на дете със слухова загуба.

Важно е да се обърне внимание, че да си родител и да си родител на дете със слухова загуба са две различни неща. От майките, се изисква различно застъпничество и това е процес на обучение, за определяне как най-добре да се говори за тяхното бебе. Ето няколко неща за това как да бъдем ефективен защитник на детето си със загуба на слуха.

безплатен тест на слуха

Информиране за проблема и решенията

След като научим за диагнозата на нашето дете, най-важната стъпка е да се информираме за загубата на слуха при децата и различните решения. В ерата на интернет можем да открием изключително много подробна информация, която да ни е от полза. Можем да посетим различни специалисти и да се свържем със семейства и майки, които да преминали през същата или подобна ситуация.

Разбира се, не трябва да се доверяваме сляпо на информацията в уеб пространството. Задължително трябва да се консултираме със специалист, който да определи точната загуба на слуха на детето ни, да ни предаде нужната информация за състоянието му и да ни предложи различни решения.

Да бъдем възможно най-организирани

От момента, в който научим за слуховата загуба на детето си, трябва да започнем да организираме информацията за медицинското му състояние, за да можем лесно и бързо да достигаме до нужните изследвания и документи и да проследяваме развитието му през годините, в които ще расте. Трябва да се стремим да пазим тестовете на слуха, резюмета от проведените срещи със специалисти, информация за контакти, застрахователна информация и други.

Да приемем цялата подкрепа, която ни се предлага

Веднага след диагностика на загуба на слуха може да сортираме всички ресурси и контакти, които са ни предоставени. Изключително важно е да отделим време за това. От ранната намеса, до местните и държавните ресурси, има толкова много видове подкрепа, от която можем да се възползваме, както за детето си, така и за себе си. Няма нищо лошо в приемането на помощ. Това ще проправи пътя към успешното бъдеще на нашето дете.

Задаване на всеки възможен въпрос

Знаем какво казват - няма такова нещо като глупав въпрос. И в този случай е вярно. При първите си няколко срещи е нормално да бомбардираме нашите лекари с въпроси. Искаме да знаем всеки вариант и възможен резултат за това, пред което сме изправени. Ако забравим да попитаме нещо, по време на среща, може да напишем последващ имейл. Нито един човек не трябва да ни кара да се чувстваме виновни за това, че задаваме въпроси.

Да научим законните права на детето си

В повечето случаи загубата на слуха се счита за увреждане. Децата с увреждания имат определени права, особено в системата на общественото образование. Въпреки че, повечето училища ще бъдат отворени да работят с нас и нашето дете, по всякакъв възможен начин, все пак е добра идея да проучим и да научим за правата на детето си, ако някога се сблъскаме с трудна ситуация.

Разговори с други родители, които вече са извървели този път

Свързването с други родители на глухи и чуващи деца е спасител, особено когато децата им са по-големи и вече са преминали през някои от ситуациите, с които със сигурност ще се сблъскаме в бъдещето си. Свързването с родители на деца в един и същи училищен район е особено важно, тъй като те са в състояние да предложат съвети и да споделят какво е работило и не е работило за тях. Когато знаем, че имаме на кого да се облегнем в бъдеще, огромните ситуации изглеждат много по-малко обезсърчаващи.

Да позволим на детето си да се научи да се застъпва за себе си

В някои ситуации, детето може да е твърде малко, за да прави това. Но знаем, че когато расте и става все по-независимо, то ще трябва да се научи да си бъде свой защитник. Тази отговорност се пада на родителите. Не винаги ще бъдем там, за да говорим от негово име. Важно е то да бъде уверено, че прави това само. Хубаво е то да може да обясни за слуховите си апарати и да изрази нуждите си, без да се чувства засрамено. Наша работа е да го подготвим за успешно бъдеще. За да има това, то ще трябва да бъде най-добрият си защитник.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33