Основните причини за слухова загуба

Основните причини за слухова загуба

Ушни инфекции

Понякога преминаването през остра ушна инфекция може да доведе до увреждане на ухото и до появата на слухова загуба. Затова е важно, винаги, когато Вие или някой от близките Ви страда от ушна инфекция да се консултирате с УНГ специалист. 

безплатен тест на слуха

Някои ушни инфекции могат да причинят временна загуба на слуха, но ако се превърнат в хронични състояния, увреждането може да се задълбочи и да увредят слуха за постоянно.

Болести

Диабетът, болестта на Мениер, паротитът и други могат да засегнат слуха по различни начини. Тези състояния могат да причинят постоянна или флуктуираща загуба на слуха. Болести, по време, на които може да се вдигне висока температура, като менингит, могат да доведат до слухова загуба като увредят кохлеата. Винаги се консултирайте с личния си лекар, ако забележите, че някоя болест започва да влияе на слуха Ви.

Ототоксични лекарства

Слуховата загуба и шумът в ушите могат да се появят като страничен ефект на много ототоксични лекарства. Този вид лекарства често се използват за остри заболявания, инфекции или рак. Университетът в Мичиган предоставя списък с често срещани лекарства, които могат да причинят загуба на слуха:

  • аспирин, в големи дози (8-12 хапчета на ден)

  • нестероидни противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен и напроксен

  • някои антибиотици, особено аминогликозиди, като гентамицин, стрептомицин и неомицин. Страничните ефекти, свързани със загуба на слуха при използването на тези лекарства се появяват по-често при хора с болни бъбреци или вече установени проблеми с ушите и загуба на слуха

  • циклични диуретици, използвани за лечение на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност, като фуроземид или буметанид.

  • лекарства, използвани за лечение на рак, включително циклофосфамид, цисплатин и блеомицин

Приемането на ототоксични лекарства е решение, което трябва да вземете с помощта на лекар.

Увреждане на нервите 

Увреждането на слуховия нерв, което може да доведе до слухова загуба, обикновено се появява с напредване на възрастта, излагане на силен шум, лекарства, травма или генетична предразположеност. 

Слуховият нерв преминава през ухото и стига до мозъка. Ако се увреди, той не може да бъде възстановен с помощта на операция, затова за хора с тежка загуба на слуха, поставянето на кохлеарен имплант е най-добрата опция за чуване. Кохлеарните импланти заобикалят увредената част на слуховата система, за да стимулират директно слуховия нерв.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33