Как безопасно да летим със самолет ако носим слухови апарати?

Как безопасно да летим със самолет ако носим слухови апарати?

Почти на всеки човек се налага да се качи на самолет поне веднъж в живота си. Слуховата загуба може да усложни процеса, особено ако носите слухови апарати. Хората, които носят слухови апарати от дълго време, обаче, вече са усъвършенствали пътуването със слухови апарати и много от тях са споделили своите преживявания онлайн, за да помогнат на други хора. Събрали сме едни от най-добрите съвети, които ще ви помогнат да преминете през чекирането, качването на борда и летенето със самолет да преминат колкото може по-лесно.

безплатен тест на слуха

Преди пътуването

Събирането на багажа е едно от най-съчествените неща преди пътуване. Всичко, от което се нуждаете трябва да присъства в багажа ви, за да не се налага да се занимавате с излишно напрежение и стрес. Докато малките неща като лекарства или зарядни могат да бъдат лесно заменени от магазините на летището, вашите слухови апарати и техните аксесоари са по-ценни. Точно затова, те трябва да бъдат сред първите неща, които събирате и най-важните неща, за които да проверите преди да напуснете къщата.

Хубаво е също да се отбележи, че слуховите ви апарати никога не трябва да бъдат прибрани в багажа, който се чекира на летището. Като всяко важно лекарство, те са важни и трудно заменими. Ако багажът ви се загуби или бъде откраднат, може сериозно да навреди на цялата ви почивка. Поради тази причина, трябва да приберете слуховите си апарати, зарядното, допълнителни батерии и аксесоари в ръчния си багаж. Ако имате дамска чанта или чанта за кръста, която ще носите постоянно, е най-добре да ги приберете там.

Ако се тревожите, че можете да забравите нещо, ето списък на важни слухови аксесоари, за които да проверите в багажа си.

Допълнително батерии – може да нямате възможност да се сдобиете с батерии за апаратите си в чужбина, затова е хубаво да носите достатъчен брой, който да ви стигне за цялото пътуване.

Зарядно – ако носите презаредими слухови апарати, се уверете, че сте прибрали зарядното си и кабелите към него.

Преходник за контакти – ако пътувате международно, се уверете, че имате правилните преходници за различните стандарти в страните.

Обезвлажнител – независимо за къде пътувате, ще имате нужда от своя обезвлажнител. Ако почивката ви е на студено място, е важно да подсушавате слуховите си апарати, след като сте били навън. От своя страна, топли и тропически дестинации могат да доведат до допълнителна влага и събиране на пот.

Комплект за почистване – поддръжката на апаратите не спира, повреме на почивка. Уверете се, че сте взели комплекта си за почистване.

Аксесоари – не пътувате само със слуховите си апарати, а с всички аксесоари към тях. Подсигурете се, че носите всички аксесоари като микрофони, приспособления за свързване с Bluetooth и зарядни устройства.

Защита на слуха – използването на слушалки, които блокират шума е често срещано, особено повреме на полет. Може да искате да се изолирате от шумни деца или близки разговори. 

Събирането на багаж не е единственото нещо, което трябва да направите с внимание преди да отпътувате за почивка. Ако знаете за конкретна услуга, която информира чрез съобщения за последни промени по полета ви е хубаво да се сдобиете с нея. Ако се случи някаква неочквана промяна с полета ви, ще искате да сте информирани навреме. 

На летището и в самолета

Много хора приемат лутането из летището като едно от най-стресиращите неща при пътуване. Когато носите слухови апарати, този процес може да бъде още по-труден и притеснителен. Фоновият шум на летището може да ви попречи да чувате своето семейство, приятели, с които пътувате и служители на летището. За да избегнете усложнения, се погрижете да предопредите хората, с които пътувате, че чувате по-трудно, особено в шумна среда. Ако знаят предварително, ще се постараят да ви помогнат,с  каквото могат.

Ако шумът на летището ви се струва прекалено силен, обмислете намаляенто за силата на звука на слуховите си апарати. Тази стъпка ще ви помогне и когато преминавате през метални детектори. Въпреки че, чуването на света около вас е важно, предпазването му от твърде силен шум или микрофония също е от огромно значение за слуха ви.

Когато сте в самолета, можете да се отпуснете и да се приготвите за излизатане. Ето десет съвета, които ще ви помогнат за спокоен полет от излизатането до кацането.

  • Останете будни, докато излитате и кацате. Ако заспите може да не успеете да се справите успешно с промяната в налягането. 

  • Информирайте стюардесите на борда за проблемите със слуха ви. Те ще се радват да ви помогнат или да повторят част от инструкциите за безопастност, ако не сте ги чули. 

  • Дръжте слуховите си апарати близко повреме на полета. Никога не знаете кога ще ви потрябват.

  • Не поставяйте слуховите си апарати в джоба на седалката пред вас. Така имате голям шанс да ги забравите или счупите по невнимание.

  • Избягвайте използването на тапи за уши, докато излитате и кацате. Стюардесите или пилотът могат да съобщят нещо важно, което ще пропуснете.

  • Увеличете силата на звука на слуховите си апарати повреме на инструкциите. Дори да сте ги чували преди е важно да внимавате, докато ви ги припомнят.

  • Използвайте средства, които заглушават околния шум. Ако около вас има малки деца и бебета, турбуленция или сте близо до двигателите на самолета, трябва да се замислите за нещо, което да защити слуха ви. Някои слухови апарати имат подобни фукнции по подразбиране.

  • Дъвчете дъвка. Този съвет е често срещан, но е факт, че движението на челюста може да помогне за отпускането на напрежение. 

  • Запазете си място в предната част на самолета. Звукът от двигателите се чува по-силно в задната част на самолета. Пътуването на по-предно място ще намали звъненето в ушите ви след полета.

След полета

Много от вас се чудят дали летенето със самолет може да доведе до загуба на слуха. Докато много хора изпитват шум в ушите след полет, това е временно и би трябвало да отшуми с времето. Ако изпитате необичайна загуба на слуха след полет със самолет, се свържете със специалист. Докато можем да приемем, че летенето крие някои рискове за слуха ви, те не би трябвало да причинят дългосрочна загуба на слуха. Рисковете, които летенето може да причини на слуха ви, обикновено са свързани с шума от двигателите на самолета. Поради тази причина, слушалки, които изолират шума или носенето на тапи за уши, могат да бъдат полезни повреме на полета. 

Един от най-честите проблеми, които се получава при пътувания се нарича Ухото на плувеца. То може да се причини от различни бактериални инфекции на ушите и засядане на вода в тях. Ако планувате да плувате, се подсигурете с тапи за уши и подсушете добре ушите си след това. Изчакайте влагата да изчезне преди да поставите обратно слуховите си апарати. Това ще помогне избягването на засядане на мръсна вода в ушните ви канали. 

Независимо докъде пътувате, най-важното е да достигнете до дестинацията си защитени. Подготовката за полета ви, следването на инструкции и предпазването на слуха ви са начини, по които да си осигурите безопасно пътуване. 

Ако след връщане от почивка изпитвате дискомфорт в ушите или смятате, че сте получили увреждания от пътуването със самолет, можете да си запазите час за преглед и тест на слуха при нашите специалисти по слухопротезиране в най-близкия до вас център за слуха Ототон.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33