Блог за слуховата загуба / Пътуване

9 съвета за къмпингуване за хора със слухова загуба

9 съвета за къмпингуване за хора със слухова загуба

Да бъдеш сам сред дивата природа може да е плашещо за някой със загуба на слуха. Хората с остър слух разчитат изключително много на звуците от съображения за сигурност. Чупещи се клони, близки стъпки, шумолене на растения, животински звуци – това са всички отличителни знаци на дивата природа и чуването им може да Ви помогне да се предпазите. А какво ще стане, ако нямате възможност да чувате всички тези звуци и не можете да разчитате на слуха си? Трябва да се адаптирате към новата обстановка!

безплатен тест на слуха

Ето и няколко съвета, които ще са Ви от полза:

Направете си план

Всичко започва с доброто планиране! Направете проучване за мястото, което искате да посетите. Някои места за къмпингуване са доста примитивни, което означава, че ще имате само място, на което да разпънете палатката си и нищо друго. Някои къмпинги са в близост до други услуги, докато други са изолирани и в средата на нищото. Къмпингите могат да се различават по всякакъв начин. Уверете се, че знаете какво Ви очаква на избраното от Вас място.

Ако това е първото Ви къмпингуване и не се чувствате подготвен, отидете някъде близо до дома само за една нощ и вижте как ще Ви се отрази. Не се смущавайте да правите малки стъпки към по-далечно и продължително къмпингуване. Колкото повече опознавате природата, толкова по-уверени ще се чувствате.

Къмпингуване със слухови апарати

 

Намерете безопасни места за слуховите апарати

    Когато отивате на къмпинг задължително се уверете, че имате безопасно водоустойчиво място, на което да оставяте слуховите си апарати. Ако сте с кемпер или друго превозно средство, разполагате с лукса да съхранявате и заключвате устройствата си вътре. Ако сте тръгнали само с раницата на гърба си, тогава водоустойчивата кутия е животоспасяваща. В нея спокойно можете да сложите слуховите си апарати, телефона, кредитните карти и т.н., без да се притеснявате, че тези ценни предмети ще се намокрят или повредят по друг начин.

    Кажете на близките си къде отивате

      Винаги уведомявайте близките си къде отивате! Мястото, на което отивате може да няма покритие и не винаги ще е възможно да се обадите или изпратите съобщение. Затова е задължително някой близък да знае къде се намирате.

      Къмпингуване със слухови апарати

       

      Обръщайте повече внимание на останалите си сетива

        Използвайте очите и обонянието си и се доверявайте на инстинктите. Първоначално може да Ви бъде неудобно и плашещо, но ако сте внимателни и обмисляте решенията и действията си, преживяването ще бъде много приятно и зареждащо.

        Четете всички табели

          До всички места за къмпингуване има табели с правила, опасности, изисквания за плащане и / или друга информация за района. Обикновено те се намират на входа на къмпинга или на обществен район като бани, паркинги и т.н. Това е един от най-добрите начини да се осведомите и да бъдете подготвени.

          Вземете си космат спътник за компания

            Ако сте любител на животните, то компанията на пухкавото куче ще Ви подейства успокояващо. Слухът на животните е по-остър и чуват неща, които хората не могат. Като следите реакциите на домашния си любимец, ще сте наясно с обстановката наоколо.

            Разговаряйте с останалите къмпингуващи

              Запознайте се с другите хора в къмпинга. По този начин ще се чувствате малко по-спокойни и дори може да създадете нови приятелства! В някои къмпинги има домакин, който живее на обекта за продължителен период от време и управлява района. Добре е да се запознаете с него и да го осведомите от какво ще се нуждаете при спешен случай.

              Къмпингуване със слухови апарати

              Запасете се с фенери/прожектори/лампи

                Уверете се, че имате много и надеждни източници на светлина. Да останеш на тъмно е доста стресиращо. Фенерите не само ще Ви помогнат да общувате по-лесно с хората, но и ще се чувствате по-спокойно, когато наоколо е осветено и виждате какво се случва.

                Забавлявайте се!

                  Може да Ви се струва ужасяващо, но помнете, че сте силни и способни! Вземете всичко, от което се нуждаете, бъдете любопитни и се насладете на красотата на природата!

                  Прочети още
                  Как безопасно да летим със самолет ако носим слухови апарати?

                  Как безопасно да летим със самолет ако носим слухови апарати?

                  Летенето със самолет е достатъчно стресиращо за голяма част от хората, като може да бъде изключително изнерващо за хора със загуба на слуха. Ето няколко съвета, за това как можете да предпазите себе си и слуховите си апарати, докато пътувате.
                  Прочети още