Блог за слуховата загуба / Свързаност

Как загубата на слуха влияе върху връзките

Как загубата на слуха влияе върху връзките

„Не е свързано с теб“, както хората казват. Това се отнася до много аспекти от живота, но е изключително вярно за ситуации, когато слухът не е това, което е бил в миналото. Вие може да си мислите, че загубата на слуха се отразява само на Вас, но трябва да се замислите върху това дали създава проблеми и във Вашата връзка с околните.

Загубата на слуха не се появява във вакуум. Проучвания показват, че нелекуваната слухова загуба може негативно да се отрази на връзките Ви със семейството, приятелите и главно с най-близките до Вас - като Вашите интимни партньори. Въпреки това, с някои промени Вие може значително да намалите отрицателното влияние на загубата на слуха върху Вашите взаимоотношения с другите.

Загубата на слуха прави взаимоотношенията по-напрегнати

Според проучванията става ясно, че нелекуваната загуба на слуха може да се окаже основен източник на стрес, особено между партньори.

Проучванията показват, че загубата на слуха създава чувства на безпомощност, неудобство и изтощение за партньора и за връзката като цяло, според двамата изследователи, които са провели качествено проучване при двойки, където единият партньор страда от загуба на слуха.

Изследователите открили, че както участниците, страдащи от загуба на слуха, така и техните близки партньори се оплакват от загуба на спонтанност и трудности при споделяне на незначителни неочаквани случки, изказвания и непринудени разговори в тяхното ежедневие.

Общуването е ключът към здрави взаимоотношения

Всекидневното общуване между двойките, дали ще бъде относно важни неща или такива, които са тривиални, са от изключително значение за здрава връзка. Загубата на слуха е причина тези малки, но важни неща между двама души да изчезнат. Когато няма общуване, започва отдалечаване. Това отдалечаване може да доведе до сърдене, което от своя страна води до по-задълбочени проблеми в общуването и интимността. Резултатът е чувство на самота и отдалечаване между двамата партньори.

Много често съпрузите обвиняват другия, че не може да изслушва, когато всъщност причината е проблем със слуха, който им пречи на общуването.

Хората, страдащи от слухова загуба, гледат на техните партньори като ценен източник на подкрепа, като на хора, имащи важна роля в приемане на загубата на слуха им и като източник на мотивация за лечение. Но съществува и противоположна ситуация, някои казват, че дори на най-подкрепящите партньори им е трудно напълно да разберат загубата на слуха. Умората, породена от напрягане да се слуша, и фоновият шум играят роля в това колко може да чуе Вашият партньор в определен момент. Като цяло както чуващите партньори, така и тези със загуба на слуха се съгласяват със следното: има сериозна промяна в естеството и съдържанието на тяхното общуване в резултат на загуба на слуха на единия партньор.

Проучванията потвърждават, че дори най-малкото общуване, дори това, което се определя като незначително, всъщност поражда интимност и връзка между партньорите. Онези незначителни реплики, включително шеги и закачки внасят споделеност и обща мисъл. И връзките, особено браковете, страдат от отсъствието на общуване.

Отрицателни емоции, свързани със загуба на слуха

Загубата на слуха може да причини редица вредни ефекти и отрицателни емоции:

  • Безсилие
  • Сърдене заради честото компенсиране загубата на слуха на своя партньор (изпълнява ролята на преводач и казва на партньора това, което не е чул).
  • Самота - чуващите партньори чувстват, че им липсва компания
  • По-рядко участие в социални дейности, отдръпване от социално общуване
  • Интимните разговори и шегите между партньорите намаляват
  • Проблеми в общуването между партньорите
  • Липса на компания
  • Все по-рядко общуване (комуникацията е сведена до минимум)

Съвети как да разговаряте с Вашия партньор относно загубата на слуха

Да живееш с някого, който не може да чува, е неприятно, особено ако той не осъзнава проблема. Ако той постоянно Ви кара да повтаряте, да усилвате телевизора до прекалено висока степен, или има проблем с чуването на телефона, звука на микровълновата или звънеца на вратата, може би е дошъл моментът да проведете един открит разговор. Изберете подходящ, спокоен момент, когато и двамата сте в добро настроение и може да говорите необезпокоявани. Използвайте твърд, загрижен тон, който не е осъждащ или снизходителен.

  • Кажете му, че това положение се отразява на Вашите взаимоотношения. Ако Вашият партньор се притеснява да носи слухов апарат, постоянното задаване на въппроса „какво“ е нещо много дразнещо за връзката. Слуховата загуба се отразява на комуникацията, която е основата на една връзка.
  • Кажете му, че се тревожите за неговото здраве. Когато загубата на слуха не се лекува, речевият и езиков дял на мозъка могат да атрофират, довеждайки до слухова депривация, която може да увеличи риска от когнитивен упадък.
  • Кажете му, че се тревожите и за Вашето здраве. Допълнителният стрес от тревогите за здравето и безопасността на половинката Ви може да се отрази на Вас самия - физически и емоционално. Освен това, не е забавно да се слуша телевизорът или стереото много силно или да трябва да викате и постоянно да повтаряте.
  • Запазете си час за тест на слуха и помолете партньора си да дойде с Вас. Първо, това е нещо, което Вие трябва да направите на всяка цена. Второ, винаги би било добре да имате до себе си още един човек, да чуе какво ще каже слуховият специалист, независимо кой е пациентът. Процесът на изследване на слуха е толкова обикновен и лесен, че партньорът Ви също може да се съгласи да провери слуха си.
  • Обсъдете как се отразява и на двама Ви загубата на слуха. Партньорът Ви може да не знае за всички аспекти, свързани със загубата на слуха и как тя влошава качеството на живот. Обсъдете симптомите на загуба на слуха, включително симптоми като умора и раздразненост.
Прочети още
Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Светът на слуховите апарати се развива и променя постоянно. Новите Virto Black разчупват стигмата за външния вид на апаратите и предлагат на потребителя едно ново високотехнологично изживяване. Научете повече за новите революционни решения тук.
Прочети още
Как да помогнем на близък да чува отново?

Как да помогнем на близък да чува отново?

Забелязали ли сте близките си да увеличават силата на звука на телевизора, да ви молят да повтаряте или да не чуват звънеца на вратата? Подобни ситуации могат да са показател за наличие на слухова загуба. Ако желаете да научите повече за това, как можете да помогнете на своите близки, ще намерите тази статия за полезна.

Прочети още