Блог за слуховата загуба / Семейство

Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Загрижени ли сте за някой ваш близък от семейството Ви, който има слухова загуба и не прави нищо по въпроса?

Може да бъде разочароващо, когато трябва да се повтаряте, да викате или да увеличавате звука на ТВ, така че те да могат да го чуват.

Можете да се натъжите, когато видите, че някой Ваш близък роднина или приятел се изолира и пропуска много аспекти от живота. Или да се притесните, че той ще бъде в опасност, ако не може да чуе алармата за пожар или приближаващ автомобил при пресичане на пътя.

Приемане и осъзнаване на проблема

Хората не обичат да си признават, че остаряват – често защото те не се чувстват стари. Те отричат техния слухов проблем или знаят, че имат такъв проблем, но отлагат решението да направят нещо за него.

Също така те може би не осъзнават колко различни са днешните дигитални слухови апарати в сравнение с устройствата, които техните родители и баби и дядовци са носили.

Помощта и насърчаването от страна на приятелите и семейството може да бъде безценно в подпомагането на човек със слухова загуба да приеме проблема си и да го преодолее, така че да може да води пълноценен живот.

безплатен тест на слуха

Може да Ви помогнем, за да им помогнете – например да минете през онлайн теста за слуха заедно с тях.

Ако Вие сте добре информиран, може би те ще забележат.  Имаме подробна информация на сайта, която да помогне на Вас и Вашия близък да се осведомите и да вземете правилно решение за това как да разрешите слуховия проблем. Открийте повече за слуховата загуба и как специалистите по слухопротезиране в Ototon могат да осигурят слухови апарати за справяне с многото различни видове слухова загуба.

Даже по-доброто решение е да доведете Вашия близък в нашия център за слуха за тест на слуха и консултация. Нашите специалисти по слухопротезиране ще предложат на Вашия близък и на Вас експертна помощ и консултация, за да намерите правилния слухов апарат за тяхната слухова загуба и начин на живот.

Ако човек носи слухов апарат, това не означава, че той чува перфектно.

Когато Вие започнете да носите слухови апарати за първи път, най-важното нещо е да имате реалистични очаквания.

Нищо не може да възстанови слухът Ви напълно. Звукът, чут чрез слуховите апарати, може на пръв поглед да Ви се стори странен и непознат.

Важно е човек да бъде постоянен, тъй като само след седмица повечето хора осъзнават, че техните слухови апарати всъщност са променили техния живот.

Как да разговаряте с човек със слухова загуба

  • Уверете се, че сте в контакт  „лице-в-лице“ или „очи-в-очи“ с човека, с когото разговаряте
  • Уверете се, че сте привлекли вниманието на слушателя си, преди да започнете да говорите
  • Говорете ясно, но не твърде бавно, и не преувеличавайте движенията на устните си
  • Използвайте естествени лицеви изражения и жестове
  • Не крещете. Не е комфортно за човек със слухов апарат да Ви слуша, а и изглежда агресивно
  • Ако някой не разбира какво казвате, не повтаряйте. Вместо това се опитайте да го кажете по друг начин
  • Намерете подходящо място за разговор - с добро осветление и далеч от шум и разсейване
  • Използвайте разбираем език и не говорете под носа си
  • Избягвайте употребата на жаргони и непознати съкращения
Прочети още
Признаци за намален слух при децата

Признаци за намален слух при децата

Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
Прочети още
Странични ефекти от загубата на слуха

Странични ефекти от загубата на слуха

Загубата на слуха е проблем, който, голяма част от нас, избираме да игнорираме. Това, което не знаем, обаче, е че намаленият слух може да доведе до редица здравословни и психически заболявания, които затрудняват начина ни на живот и комуникацията с околните.
Прочети още
Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Когато не се лекува, загубата на слуха може да окаже огромен ефект върху здравето и благополучието ни. Може да навреди и на тези около нас, особено на семейството и приятелите ни. Когато се грижим за слуха си, се грижим и за качеството си на живот и отношенията си с околните.
Прочети още
Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

Светът е пълен с разнообразие от звуци, но как всъщност ги възприемаме и  на какво може да повлиея загубата на слуха?
Прочети още
Шум в ушите - лечение и терапия

Шум в ушите - лечение и терапия

Във втора част на статията Шум в ушите, можете да получите повече информация за опциите за лечение и терапия за тинитус, както и кои слухови апарати са подходящи за шум в ушите.
Прочети още
Какво е шум в ушите? (Тинитус)

Какво е шум в ушите? (Тинитус)

Шумът в ушите може да засегне всеки, по всяко време. Повечето хора са се сблъсквали с шум в ушите за кратко, под формата на звънене, ако са били изложени на силни звуци, по време на концерт или на строителна площадка. Научете повече за тинитус, неговата поява, разпространение и видове. 
Прочети още
Митове и лъжи за слуховите апарати

Митове и лъжи за слуховите апарати

Не вярвайте на всичко, което чуете за слуховите апарати. Научете повече за слуховите апарати и най-често срещаните митове за слухова загуба на 21 век.
Прочети още
Слухови апарати за деца - Phonak Sky

Слухови апарати за деца - Phonak Sky

Слуховите потребности на децата са уникални и се променят с възрастта. Семейството на слуховите апарати Phonak Sky са специално създадени, за да задоволят слуховите нужди на деца и тийнейджъри с намален слух.
Прочети още
Как да помогнем на близък да чува отново?

Как да помогнем на близък да чува отново?

Забелязали ли сте близките си да увеличават силата на звука на телевизора, да ви молят да повтаряте или да не чуват звънеца на вратата? Подобни ситуации могат да са показател за наличие на слухова загуба. Ако желаете да научите повече за това, как можете да помогнете на своите близки, ще намерите тази статия за полезна.

Прочети още