Странични ефекти от загубата на слуха

Странични ефекти от загубата на слуха

Странични ефекти от загубата на слуха, които могат да ни изненадат

Някога чували ли сте за тези странични ефекти от загубата на слуха? Тук можете да прочетете за някои от неизвестните проблеми, които настъпват със загубата на слуха.

За всеки, който се бори със загуба на слуха има много повече неща, свързани с проблема, освен ушите. Както при всяко хронично и животопроменящо състояние, загубата на слуха след определен период от време може да бъде също толкова сериозна. Особено, когато говорим за цял набор от неизвестни странични ефекти, които се появяват при проблеми с чуването като тинитус, депресия, стрес и цялостно влошаване на качеството на живот.

 

безплатен тест на слуха

В тази статия обръщаме внимание на едни от най-често срещаните, рядко обсъждани, симптоми, до които нетретираната слухова загуба може да доведе.

Човешкото тяло и ум са много по-сложни, отколкото предполагаме. Когато една част се разболее, може да засегне други части на тялото, по начини, които не очакваме. Когато става въпрос за хора с тинитус или различни типове на слухова загуба, ефектите на тези състояния не се свеждат само до симптомите, които изпитваме. Специалистите по слухопротезиране вече са наясно, че тинитус и други форми на загубата на слуха могат да окажат значително влияние върху различни области от тялото, ако останат нетретирани.

Необичайни странични ефекти от загубата на слуха, които може да изпитаме.

 Ако в момента имаме проблеми с чуването, които не лекуваме, тогава може да изпитаме някои от страничните ефекти от този списък. Особено за хора с тинитус, когато не се предпиема лечение, страничните ефекти могат да бъдат голяма част от това състояние. Нашите слухови нерви могат да причинят много голяма щета на начина, по който чуваме звуците около нас. При хронични случаи, могат да засегнат начина, по който виждаме и взаимодействаме със света – което може да доведе до много различни видове неочаквани последствия.

Проблеми с когнитивните функции

Докато проблеми с когнитивните функции звучи твърде медицински и заплашително, това, което означава е, че загубата на слуха може директно да засегне здравето на мозъка ни. Като един от първичните ни инстинкти, невъзможността да чуваме пълноценно може да доведе до липса на стимулация. Тази редукция на стимулация води то това умът ни да не получава същото количество информация. Като всяка друга част от тялото, която не се използва за определен период от време, загубата на слуха ни може директно да повлияе на когнитивните функции на мозъка ни. Изследвания показват, че нетретираната слухова загуба може да доведе до по-голям риск от деменция в напреднала възраст. Това прави нуждата от предприемане на лечение още по-важна, чрез слухови апарати, маскиращи устройства или друго, което е подходящо за нас.

Психологични проблеми

За много хора, психологичното здраве зависи от това, което чувстваме всеки ден. Загубата на слуха, например, може да бъде изключително изолираща. Като такава, често води до проблеми с психичното здраве, които могат да бъдат толкова трудни за лекуване, колкото и самата слухова загуба. Проблеми с тревожността, дълбока депресия и други психични проблеми могат да бъдат свързани с проблеми със слуха, при някои индивиди. Особено, когато става въпрос за хронични или дългосрочни слухови проблеми. Проблеми с настроението и сезонна депресия също могат да се свържат със загубата на слуха. Не е изненадващо, че редица психични проблеми могат да се появят от подобно стресиращо и непознато състояние като слуховата загуба. Най-доброто нещо, което можем да направим, за да намалим психологичните ефекти, които слуховата загуба може да причини е да предприемем ефикасно лечение бързо.

Семейни проблеми

Справедливо е да се смята, че едно хронично заболяване влияе на хората около нас. Загубата на слуха не е изключение и проучвания показват, че хората с това състояние изпитват трудности в поддържането на дълготрайни връзки. Загубата на слуха създава проблеми при комуникацията със света около нас. Изолацията, която нетретирани заболявания може да причини, се разпростира както до връзки в работата, така и до личните взаимоотношения. Разговарянето с другите и вслушването в тях са важна част от здравите връзки – нещо, което загубата на слуха може да затрудни значително.

Стомашни проблеми и хронична болка

Както всеки, изпитващ тревожност, стрес или напрежение, може да ни каже, стомашните болки и подобни усложнения могат да бъдат сериозен проблем. Като състояние, което може да доведе до всички тези симптоми, загубата на слуха може да ни навреди физически, колкото и психически. Стресът, който това състояние причинява, може до доведе до всякакви неприятни физически симптоми. Крампи, болки, диария и запек са само част от тях. В дългосрочен план, състояния като Синдром на раздразненото черво, могат да се появят покрай загубата на слуха, което прави страничните физически ефекти също толкова тежки, колкото потенциалните психически за много души.

Какво можем да направим ако получим странични ефекти от загуба на слуха или тинитус?

 Ако се борим със загуба на слуха, независимо дали е породена от ушния канал, шум в ушите или други форми на загуба на слуха, първата стъпка е да разговаряме с обучен специалист. Но за хора с дълготрайна загуба на слуха, при която други симптоми вече са се появявали, процесът може да изисква малко по-голямо усилие. Ако страдаме от психически проблеми, в резултат от загуба на слуха, тогава разговорът с терапевт или доктор, обучен да се справя с депресията е първата стъпка. Разбира се, ако търсим подобно лечение, докато лекуваме и загубата на слуха си ще имаме по-голям успех в намирането на помощта, от която се нуждаем.

Няма само един начин, по който може да получим странични ефекти, затова няма едно конкретно решение, за това, което трябва да направим. Въпреки това, разговорът с доктор или друго медицинско лице, може да ни помогне да намерим правилната посока. От там, можем да изготвим план, по който да лекуваме загубата на слуха си и едновременно да се справим с появилите се странични ефекти. Важно е, да не се заблуждаваме, че третирането на източника ще излекува и страничния ефект. Депресията, тревожността и други психични проблеми много често няма да изчезнат от само себе си. Когато получим ефективно лечение, се подсигуряваме, че ще бъдем здрави, щастливи и ще се чувстваме колкото може по-добре.

Третиране на загубата на слуха, за да избегнем нежелани странични ефекти.

Знаем, че третирането на страничните ефекти е толкова важно, колкото третирането на загубата на слуха. Но при тези, със загуба на слуха в начален стадий, търсенето на помощ навреме може да предотврати появата на странични ефекти. Съвременните слуховите апарати са перфектен избор за много хора за справяне със загубата на слуха и едновременно третиране на състоянието, включително и за хора с тинитус. Обучен специалист по слухопротезиране ще може да изготви цялостен план за грижа за Вашите слухови нужди. Превенцията е най-доброто възможно лечение – затова ранното търсене на помощ е идеалното нещо, което да направите.

Ако загубата на слуха вреди на живота Ви, тест на слуха в Центрове за слуха Ototon може да бъде първата стъпка в правилната посока. Запишете си час на нашия сайт и сложете начало на борбата със загуба на слуха.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33