Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Намаленият слух може да окаже негативно влияние върху начина ви на живот, физическото и емоционално здраве. Когато става дума за шум в ушите или различни типове на слухова загуба, ефектите на тези състояния не се свеждат само до симптомите, които забелязвате. Специалистите по слухопротезиране вече са категорични, че загубата на слуха може да окаже негативно влияние върху различни аспекти от живота, ако не се предприемат навременни мерки.

безплатен тест на слуха

Странични ефекти от загубата на слуха

Ако в момента имате проблеми с чуването, които не лекувате, тогава може да изпитате някои от страничните ефекти от този списък. Особено за хора с тинитус, когато не се предпиема лечение, страничните ефекти могат да бъдат голяма част от това състояние. Нашите слухови нерви могат да причинят много голяма щета на начина, по който чуваме звуците около нас. При хронични случаи, могат да засегнат начина, по който виждаме и взаимодействаме със света – което може да доведе до много различни видове неочаквани последствия.

Проблеми с когнитивните функции

Докато проблеми с когнитивните функции звучи твърде медицински и заплашително, това, което означава е, че загубата на слуха може директно да засегне здравето на мозъка ви. Като един от първичните ни инстинкти, невъзможността да чуваме пълноценно може да доведе до липса на стимулация. Тази редукция на стимулация води до това, умът ви да не получава същото количество информация. Изследвания показват, че нетретираната слухова загуба може да доведе до по - голям риск от деменция в напреднала възраст. Това прави нуждата от предприемане на лечение още по-важна, чрез модерни слухови апарати, маскиращи устройства или други решения подходящи за вас.

Психологични проблеми

Загубата на слуха често води до проблеми с психичното и емоционално здраве. Проблеми с тревожността, дълбока депресия, промени в настроението и други психични проблеми могат да бъдат свързани с проблеми със слуха. Много често, хората с намален слух, съзнателно се отдалечават от близки и приятели, защото изпитват затруднение в комуникацията.

Семейни проблеми

Проучванията показват, че хората с намален слух изпитват трудности в поддържането на дълготрайни връзки. Загубата на слуха създава проблеми при комуникацията със света около вас. Изолацията, която нетретирани заболявания причинява, може да окаже влияние върху връзки, професионални и лични взаимоотношения. Пълноценната комуникация е важна част живота ни и не трябва да правим компромис с нея.

Стомашни проблеми и хронична болка

Стресът, който това състояние причинява може до доведе до неприятни физически симптоми - крампи, болки, диария, Синдром на раздразненото черво и други.

Какво можете да направите ако получите странични ефекти от загубата на слуха или тинитус?

Ако сте с намален слух е необходимо да посетите лекар или специализиран център за слуха. Ако изпитвате емоционални или психически дискомфорт в резултат от загубата на слуха, ви препоръчваме да се консултирате с терапевт или друг специалист, който ще ви насочи как да се справите.

Важно е да намерите решение за слухова загуба

Повечето хора отлагат носенето на слухови апарати между 7 и 10 години. Важно е да знаете, че ако вземете мерки в началото, ще предотвратите страничните ефекти или поне ще ги намалите. Нашите специалисти по слухопротезиране ще ви направят професионални изследвания, с които ще установят каква е степента ви на слухова загуба, за да откриете подходящото решение за вас.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33