Блог за слуховата загуба / Шум в ушите

Алкохол и шум в ушите | Каква е връзката?

Алкохол и шум в ушите | Каква е връзката?

Ако страдате от шум в ушите, може би сте попадали на информация, която препоръчва да се въздържате от алкохол.

Вярно ли е това?

Отговорът вероятно ще ви изненада. 

Съобщава се, че алкохолът влошава шума в ушите при някои хора, но не при всички. Проучване, проведено сред 100 пациенти с шум в ушите, показва смесени резултати: 22% от тях казват, че консумацията на алкохол влошава шума в ушите, 16% - че помага за намаляването му, а 62% не съобщават за никакъв ефект. Проучването също така отбелязва, че когато пациентите с шум в ушите разберат, че алкохолът води до облекчаване на шума в ушите, те са склонни да започнат да пият значително повече.

Важно е да се отбележат няколко определения за консумацията на алкохол:

  • За лека консумация на алкохол се счита до едно питие дневно за жените и до две за мъжете
  • Умерената консумация на алкохол се равнява на две питиета на ден за жените и три за мъжете.
  • Интензивната употреба на алкохол представлява над три питиета на ден за жените и над четири за мъжете.
  • Прекомерното количество алкохол включва над четири напитки наведнъж за жените и над пет за мъжете.

жена с шум в ушите

Известно е, че алкохолът повишава кръвното налягане, което може временно да засили усещането за шум в ушите, и въпреки че доказателствата не са ясни за конкретните подробности относно причините, изглежда, че съществува връзка. Макар че това обикновено е временно при лека до умерена консумация на алкохол, повишеното кръвно налягане може да доведе до промени в кръвообращението във вътрешното ухо. Когато пиете много, намаляването на количеството алкохол до умерени нива може да понижи кръвното налягане. Алкохолът съдържа и калории, а увеличаването на теглото е рисков фактор за високо кръвно налягане. 

От друга страна, някои хора смятат, че алкохолът и шумът в ушите се съвместяват добре. Леката до умерена консумация на алкохол може да намали стреса и да повиши качеството на живот по други начини. Това намаляване на стреса и други ползи за психичното здраве могат да доведат до отслабване на ефекта, който шумът в ушите може да има върху вас.

Разбира се, съществуват и много естествени начини за намаляване на стреса, които да помогнат при шум в ушите, включително медитация, физически упражнения, забавления и отдих, психотерапия и други, и на алкохола не трябва да се разчита като средство за лечение.

Може ли алкохолът да причини хроничен шум в ушите? 

Сега, след като знаем как алкохолът може да повлияе върху шума в ушите, възниква друг въпрос: може ли алкохолът да причини хроничен шум в ушите? Няма реални доказателства, че консумацията на алкохол може да доведе до това. 

Систематичен преглед на резултатите от единадесет проучвания установява, че като цяло изследванията не показват, че алкохолът и шумът в ушите са свързани или че алкохолът може да причини постоянен шум в ушите. Някои научни изследвания всъщност са установили, че леката до умерена консумация на алкохол е свързана с намален риск от развитие на шум в ушите при определени хора.

В това проучване са изследвани лица, които са имали поне умерен шум в ушите или шум в ушите, който им е пречел да заспят. Най-голямата корелация с по-голямата вероятност за поява на шум в ушите са загубата на слуха, наличието на шумна работна среда или история на травми на главата, симптоми на депресия и други подобни.

Интересно е, че употребата на лекарства за депресия е свързана с малко по-висока вероятност за наличие на шум в ушите, докато употребата на лекарства против тревожност не е обвързана. Не е ясно дали употребата на лекарства е свързана с причините за шума в ушите или шумът в ушите може да доведе до употребата на тези лекарства.

Това не означава, че алкохолът сам по себе си може да предотврати появата на шум в ушите. Всъщност в проучването се отбелязва, че употребата на алкохол през последната година е свързана с по-малка вероятност да имат и шум в ушите при жените, но не и при мъжете. Въпреки това, не са ясни отговорите на въпроса защо това е така. 

Съобщава се също така, че леката до умерена ежедневна консумация на алкохол има благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система (сърцето и кръвоносните съдове), което може да подпомогне здравето на сърдечносъдовата система в кохлеята (слухова структура във вътрешното ухо).

Установено е, че леката консумация на алкохол подпомага чувствителността към инсулина и холестерола, което може пряко да помогне на кохлеята. Доказано е също, че това количество алкохол помага за предотвратяване на увреждането на слуха, което може да попречи и на шума в ушите.

Едно до две питиета дневно се свързват с намаляване на общата смъртност при хората, както и с по-малко сърдечни удари, сърдечна недостатъчност, диабет и инсулт. Това може да намали и риска от увреждане на слуха. Две или повече напитки дневно обаче имат много отрицателни ефекти върху здравето, които ще опишем подробно по-долу.

Трябва ли да избягвате алкохола, ако страдате от шум в ушите? 

Може ли алкохолът да влоши шума в ушите или да го причини? Не е необходимо да избягвате употребата на алкохол до умерено количество, за да предотвратите възникването на хроничен шум в ушите. Разбира се, трябва да се консултирате с лекар и да следвате съветите му, ако ви препоръча да избягвате алкохола заради общото си здраве или конкретно заради шума в ушите. Ето и добрата новина: не е задължително алкохолът да причини задълбочаване на вашия шум в ушите. 

Трябва да имате предвид обаче, че употребата на алкохол в големи количества може да доведе до трайни здравословни проблеми като високо кръвно налягане. Това показва връзка с хроничния шум в ушите. Поради тази и други причини избягването на голяма консумация на алкохол се препоръчва от медицинските специалисти.

Употребата на големи количества алкохол може да доведе до инсулт, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, множество видове рак и смърт. Възможно е да сте по-склонни да се разболеете и от някои заболявания като пневмония и панкреатит. Алкохолът може да понижи имунната ви система до 24 часа след употребата му. 

Сега, след като знаете как алкохолът може да навреди или да подобри симптомите на шум в ушите, както и на други части на тялото, можете да изберете как да използвате тази информация. Ако смятате, че алкохолът облекчава симптомите ви, това е правилно усещане. Той може да доведе до по-спокойно състояние, а спокойствието е от полза за вашия шум в ушите. 

И така, като цяло изглежда, че алкохолът не причинява пряко шум в ушите, но все пак има потенциала да му повлияе. Ако се наслаждавате на умерената консумация на алкохол, можете да продължите да го правите, стига да внимавате за евентуални здравословни проблеми, които могат да възникнат.  Ако обаче алкохолът причинява здравословни проблеми и търсите алтернативен начин да се отпуснете поради шума в ушите, има други добри стратегии за справяне, които могат да се използват.

Направете тест, който да oпредели степента на шум в ушите

76% от пациентите съобщават за подобрение на шума в ушите си в рамките на три месеца след спазване на нашите препоръки.

Присъединете се към хилядите хора, които са намалили шума в ушите си, след като са направили теста за въздействие върху него.

 

безплатен тест на слуха

Прочети още
Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Вие или ваш близък има диагностицирана загуба на слуха? Важно е да сте запознати с всички странични ефекти, до които слуховата загуба може да доведе, ако не се предприемат навременни мерки. В тази статия ще откриете как тя може да повлияе на живота, връзките ви с околните и здравословното ви състояние.
Прочети още
Странични ефекти от загубата на слуха

Странични ефекти от загубата на слуха

Загубата на слуха е проблем, който, голяма част от нас, избираме да игнорираме. Това, което не знаем, обаче, е че намаленият слух може да доведе до редица здравословни и психически заболявания, които затрудняват начина ни на живот и комуникацията с околните.
Прочети още
Видове слухова загуба

Видове слухова загуба

Един от десет възрастни страда от шум в ушите и близо 150 000 българи са с недиагностицирана слухова загуба. За да получите компетентна помощ и правилно диагностициране, трябва да сте запознати с видосете слухова загуба.
Прочети още
Шум в ушите - лечение и терапия

Шум в ушите - лечение и терапия

Във втора част на статията Шум в ушите, можете да получите повече информация за опциите за лечение и терапия за тинитус, както и кои слухови апарати са подходящи за шум в ушите.
Прочети още
Какво е шум в ушите? (Тинитус)

Какво е шум в ушите? (Тинитус)

Шумът в ушите може да засегне всеки, по всяко време. Повечето хора са се сблъсквали с шум в ушите за кратко, под формата на звънене, ако са били изложени на силни звуци, по време на концерт или на строителна площадка. Научете повече за тинитус, неговата поява, разпространение и видове. 
Прочети още