Шум в ушите - лечение и терапия

Шум в ушите - лечение и терапия

В определени случаи, причината за тинитус може да бъде очевидна, като гъста ушна кал или страничен ефект на ушни заболявания като болестта на Мениер, която засяга нивото на течност във вътрешното ухо. 

Ако сте претърпели травма в областта на главата, шията или гърлото, тя може да доведе до появата на шум в ушите. Туморите, инфекциите и хормоналните промени също могат да предизвикат тинитус, както и пушенето или приемът на високи дози кофеин.

безплатен тест на слуха

Шумът в ушите може да се прояви като страничен ефект на някои ототоксични лекарства, като някои класове противоракови химиотерапевтични лекарства, диуретици и антибиотици. Тези лекарства се наричат ототоксични, тъй като са вредни за слуха и могат да навредят на косместите клетки във вътрешното ухо, които не могат да се регенерират. Затова най-честите случаи на шум в ушите и слухова загуба са нелечими.

Освен от лекарства, косместите клетки могат да се повредят и от еднократно излагане на много силен шум или излагане за дълъг период от време. В този случай загубата на слуха и шумът в ушите винаги са свързани. 

Лечение на шум в ушите

Тъй като не съществува само една, точно определена причина за шум в ушите, няма и само едно единствено лечение. При случаи на временен шум в ушите, звуците могат да изчезнат сами. Ако шумът в ушите е причинен от запушване от гъста ушна кал, отстраняването и може да помогне за облекчаване на симптомите на тинитус. Ако, обаче, е причинен от лекарства, трябва да се свържете с Вашия личен лекар и да го уведомите за промените във Вашия слух. 

Шумът в ушите често се появява при наличие на загуба на слуха. Водещите производители на слухови апарати са създали модерни и невидими устройства, които предлагат възможност за лечение на шум в ушите. Терапията със слухови апарати не може да излекува тинитус, но може да предложи значително облекчение и комфорт, подтискане на шума и ясно чуване.

 

Подходящи слухови апарати за тинитус

Шумът в ушите пречи на слуха и може да доведе до чувство на неудовлетвореност и дискомфорт при чуване. Повечето производители на слухови апарати предлагат функция за борба с тинитус, която е вградена дори и в стандартните слуховите апарати от базов клас. 

Център за слуха Ototon работи със швейцарската марка Phonak за решаване на проблема с шум в ушите. Марката създава Tinnitus Balance специално за борба с шума в ушите. Tinnitus Balance се състои от три елемента – слухови апарати с Tinnitus Balance, широколентов генератор на шум и упражнения за звукотерапия чрез приложение за смартфон. 

Функцията Tinnitus Balance се предлага при популярни модели слухови апарати на марката Phonak като Audeo и Bolero. Шумовият генератор на Tinnitus Balance предоставя синтетични звуци, които са напълно адаптивни ,за да подтиснат и премахнат звуците от тинитус и да ги смесят с фоновия шум. С приложението Tinnitus Balance можете да персонализирате звуците и да слушате музика от телефона си през слуховите апарати. Опцията таймер Ви помага да регулирате звуците, по време на съня си.

Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

В тази статия ще откриете какво е аудиограмата при тест на слуха, как се прави и как се разчита от специалист. Вижте различните видове слухова загуба и как тя влияе на живота ви
Прочети още
Признаци за намален слух при децата

Признаци за намален слух при децата

Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
Прочети още
Първи признаци за намален слух и хипакузис

Първи признаци за намален слух и хипакузис

Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
Прочети още
Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33