Шум в ушите - лечение и терапия

Шум в ушите - лечение и терапия

В определени случаи, причината за тинитус може да бъде очевидна, като гъста ушна кал или страничен ефект на ушни заболявания като болестта на Мениер, която засяга нивото на течност във вътрешното ухо. 

Ако сте претърпели травма в областта на главата, шията или гърлото, тя може да доведе до появата на шум в ушите. Туморите, инфекциите и хормоналните промени също могат да предизвикат тинитус, както и пушенето или приемът на високи дози кофеин.

безплатен тест на слуха

Шумът в ушите може да се прояви като страничен ефект на някои ототоксични лекарства, като някои класове противоракови химиотерапевтични лекарства, диуретици и антибиотици. Тези лекарства се наричат ототоксични, тъй като са вредни за слуха и могат да навредят на косместите клетки във вътрешното ухо, които не могат да се регенерират. Затова най-честите случаи на шум в ушите и слухова загуба са нелечими.

Освен от лекарства, косместите клетки могат да се повредят и от еднократно излагане на много силен шум или излагане за дълъг период от време. В този случай загубата на слуха и шумът в ушите винаги са свързани. 

Лечение на шум в ушите

Тъй като не съществува само една, точно определена причина за шум в ушите, няма и само едно единствено лечение. При случаи на временен шум в ушите, звуците могат да изчезнат сами. Ако шумът в ушите е причинен от запушване от гъста ушна кал, отстраняването и може да помогне за облекчаване на симптомите на тинитус. Ако, обаче, е причинен от лекарства, трябва да се свържете с Вашия личен лекар и да го уведомите за промените във Вашия слух. 

Шумът в ушите често се появява при наличие на загуба на слуха. Водещите производители на слухови апарати са създали модерни и невидими устройства, които предлагат възможност за лечение на шум в ушите. Терапията със слухови апарати не може да излекува тинитус, но може да предложи значително облекчение и комфорт, подтискане на шума и ясно чуване.

 

Подходящи слухови апарати за тинитус

Шумът в ушите пречи на слуха и може да доведе до чувство на неудовлетвореност и дискомфорт при чуване. Повечето производители на слухови апарати предлагат функция за борба с тинитус, която е вградена дори и в стандартните слуховите апарати от базов клас. 

Център за слуха Ototon работи със швейцарската марка Phonak за решаване на проблема с шум в ушите. Марката създава Tinnitus Balance специално за борба с шума в ушите. Tinnitus Balance се състои от три елемента – слухови апарати с Tinnitus Balance, широколентов генератор на шум и упражнения за звукотерапия чрез приложение за смартфон. 

Функцията Tinnitus Balance се предлага при популярни модели слухови апарати на марката Phonak като Audeo и Bolero. Шумовият генератор на Tinnitus Balance предоставя синтетични звуци, които са напълно адаптивни ,за да подтиснат и премахнат звуците от тинитус и да ги смесят с фоновия шум. С приложението Tinnitus Balance можете да персонализирате звуците и да слушате музика от телефона си през слуховите апарати. Опцията таймер Ви помага да регулирате звуците, по време на съня си.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33