Блог за слуховата загуба / Високи технологии

Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Ако мислите, че вашият слух се е влошил, обадете ни се, за да си запазите час за преглед. Нашите специалисти по слухопротезиране могат да Ви предложат цялостна оценка на слуха и да Ви дадат насоки и съвети как да подобрите слуха си.

Ето как да подобрите слуха си в 10 стъпки:

1. Изследвайте се 

Oткрийте как Вашият слух работи и как днешните модерни слухови апарати могат да помогнат на хората да чуват по-добре в много различни среди.

2. Уверете се сами 

Вижте как висококвалифицираният екип от специалисти по слухопротезиране от Център за слуха Ототон помагат на хората да се свържат отново със света около тях.

3. Разпознайте проблема 

безплатен тест на слуха

Имате ли слухова загуба? Разберете как може да разпознавате знаците и симптомите за слухова загуба и попълнете нашия тест за слуха.

4. Задайте Вашите въпроси 

Запишете час за посещение при нас за тест на слуха или ни се обадете на телефон 0800 900 33 

5. Елате при нас да си направите тест на слуха 

Вашият тест на слуха включва въпросник за Вашия начин на живот, изследване на ухото и тест на слуха с квалифициран слухопротезист. Ще Ви зададем въпроси относно кога и  ще ни помогне да Ви препоръчаме слухови апарати, които са подходящи за нещата, които правите и за местата, които посещавате. 

6. Обсъдете Вашите възможности 

Предлагаме широка гама от слухови апарати с последната най-нова технология на швейцарската фирма PHONAK и Bernafon, за да можем да отговорим на Вашите слухови нужди, начин на живот и бюджет. Нашите специалисти по слухопротезиране с радост ще Ви помогнат и насочат към слуховите апарати, които биха били най-подходящи за Вас.

7. Усетете разликата когато сте със слухов апарат 

Ако Вашия тест на слуха показва, че имате слухова загуба, нашите специалисти по слухопротезиране ще Ви предложат мостра на слухови апарати, които да изпробвате. Това ще Ви даде някаква представа до каква степен могат да Ви помогнат и какво е чувството да ги носите. Но в зависимост от вида на слуховия апарат, който специалистът ще Ви препоръча, демонстрацията ще Ви даде само основна идея до каква степен слуховият апарат ще Ви помогне. Например, много слухови апарати се правят индивидуално, ето защо те биха подобрили състоянието Ви много повече, отколкото мострите, които пробвате по време на консултацията.

8. Поръчайте Вашите слухови апарати 

Ние ще поръчаме слуховите апарати, които сте си избрали на база наша препоръка и ще Ви запишем час за настройка. Ако сте си поръчали вътреушен модел ще е необходимо да Ви се направи отливка. Процедурата не причинява дискомфорт и отнема само няколко минути.

9. Елате отново при нас за настройка 

Вашите нови слухови апарати ще бъдат готови в срок до 14 дни в зависимост от Вашите изисквания. Първото поставяне ще бъде направено от нашия специалист и той ще Ви покаже как занапред да си ги слагате сами.

Вашият специалист слухопротезист ще Ви предложи програма за безплатна поддръжка. Така ще сте сигурни, че получавате максималната полза от слуховите апарати и че те продължават да работят на максимална ефективност. Специалистът също така ще Ви даде насоки как да използвате слуховите апарати и как да се грижите ежедневно за тях, за да могат те да функционират безпроблемно и какво да правите, когато батериите се нуждаят от смяна.

10. Връщайте се при нас винаги, когато имате проблем 

Безплатната програма за поддръжка се грижи за Вас и за Вашите слухови апарати през целия живот.  Тази ненадмината програма за поддръжка включва редовна оценка на Вашия слух, експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии на слухови апарати. По този начин Ви гарантираме, че използвате максималното от Вашия слух и Вашите слухови апарати. Също така предлагаме и 5-звездно сервизно обслужване.

По време на редовните 3-месечни посещения по програмата за поддръжка, ние предлагаме експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии и 5-звездно сервизно обслужване, което включва:

  • Почистване или сменяне на тръбичката и коригиране на контакта на Вашия слухов апарат с ухото
  • Почистване на корпуса на слуховия апарат и на канала на микрофона
  • Проверка за микрофония
  • Проверка на цялостната работа на Вашия слухов апарат
  • Безплатна опаковка на батерии за слуховия апарат

Също така ще правим изследване на слуха Ви редовно, за да се уверим, че слуховите апарати, които носите, продължават да подобряват слуха Ви.

По Ваше желание може да ни посещавате между редовните Ви посещения по програмата за поддръжка и да обсъждаме каквито и да е въпроси, които имате към нас.

Прочети още
Как технологиите увреждат слуха ни?

Как технологиите увреждат слуха ни?

Технологията е по-шумна от всякога. Разглеждаме защо това би оказало влияние на слуха ни.

С увеличаването на броя на хора, които се оплакват от проблеми със слуха, не е изненада че голяма част се дължи на развитието на технологията. От продължителното използване на слушалки, до шумните видео игри, увеличването на шума от трафика и шумните концерти, изненадващо е, че толкова хора всекидневно се затрудняват да чуват. Но вярно ли е, че модерната технология има вина за увеличението на хора със загуба на слуха, причинена от шумна среда?

Нека погледнем отблизо.

безплатен тест на слуха

Връзката между шума и загубата на слуха

Много проучвания показват, че силният шум и загубата на слуха са свързани – което не е изненадващо за по-възрастните хора, особено за тези, които имат загуба на слуха, причинена от силен индустриален шум, по време на работа, причинена преди появата на модерните технологии. В днешни дни, обаче, слуховата загуба, причинена от шум, може да бъде причинена от самите нас и много често ефектите се развиват толкова постепенно, че не ги забелязваме навреме. Късното диагностициране на ранната слухова загуба между 30 и 50 – годишна възраст показва, че твърде често не я забелязваме, докато не е станало късно. Докато технологията става все по-важна част от живота ни от всякога, тази постепенна загуба на слуха ще става все по-често срещана в бъдеще.

Силния звук може директно да увреди слуха ни и всички трябва да сме наясно с това. И докато технологията със сигурност не е напълно виновна, трябва да се отбележи, че шумът се е увеличил в много аспекти от нашия живот. От страничния шум на улицата, до оглушителния шум, идващ от трафика и самолетите, постоянното слушане на силна музика и други, трудно е да открием покой и тишина през по-голямата част от деня – особено тези, които живеят в големи гъсто населени градове. 

Вината на технологията за влошеното чуване

Та, каква е вината на технологията за влошаването на слуха ни? Една от основните причини е постоянното носене на слушалки във всеки свободен момент. През времето, тази технология става все по-шумна, с по-високо качество и заглушаваща всякакъв страничен шум – облъчвам ушите ни директно с музика, която притъпява всичко друго. Тъй като, сме свикнали толкова много и често да се изолираме от околната среда, можем  да кажем със сигурност, че по този начин вредим на слуха си. Според проучвания около 65% от хората слушат музика по-силна от 85 дб, която причинява необратима вреда на слуха им. 

Заедно със слушането на музика, гледането на телевизионни предавания и онлайн видеа през слушалки може да бъде също толкова опасно, особено ако е за дълъг период от време. Филмите, например, са направени да предлагат всеобхватно преживяване. Шумът в киносалоните не е толкова опасен, но гледането на филм със слушалки може да бъде много опасно, заради внезапната смяна на звуци и високочестотните тонове. Същото важи на онлайн клипове и социалните мрежи, които често нямат правилна регулация на звука.

Съвременната загуба на слуха

Съвременната загуба на слуха се появява при много хора около вас – може да се появява и при вас. Заслужава си да се замислите дали околната ви среда или технологиите, които ползвате, могат да причиняват вреда на слуха ви. Също така е важно да посетите специалист, ако смятате, че слухът ви вече е засегнат.

Загуба на слуха при младите хора

С повече от 90% от младежите,използват слушалки всекидневно, не е изненада, че тази възрастова група страда от загуба на слуха, причинена от силна музика, много по-бързо от предишни поколения. Докато и двата пола страдат от проблеми с чуването, младите мъже са най-зле засегнати с 32% между 20 и 40 – годишна възраст. Това е стойност, която не трябва да се игнорира.

Загуба на слуха, причинена от работното място

Освен шума, който сами си причиняваме, страничният шум на работното място е излезнал от нормите, които доскоро са били отчитани. Офисите напоследък са виновни за голяма част от загубата на слуха, заради отворения им дизайн. Това прави предприемането на стъпки за защита на слуха на работното място още по-важни. В индустриални среди се предприемат мерки от работодателите за защита на слуха, както и на строителните площадки.

Загуба на слуха от силен шум и музика

Загубата на слуха, причинена от силен шуми и музика е нещо, което засяга поколения, още от създаването на първия високоговорител. От стоенето твърде близо до колоните, по време на концерти, до слушането на музика твърде силно, много от нас не могат да живеят без музика повече от няколко часа на ден. Точно за това слуховата загуба, причинена от силен шум, е такъв голям проблем и трябва да се приема сериозно. Загубата на слуха, причинена от музика, може да се развива много постепенно, което я прави труднозабелжима преди да е станало късно и да имате нужда от носене на слухови апарати. 

Осъзнаване на загубата на слуха

Въпреки че, голяма част от резултатите показват че слуховата загуба често се причинява от силен шум и голяма вина имат новите технологии, също е истина, че много хора посещават специалисти много преди да имат някакви оплаквания, свързани със загуба на слуха и чуването. Това означава, че броят на хората със загуба на слуха се увеличава, но при много от тях тя е открита навреме и те получават ефективно лечение, вместо да игнорират, докато се влошава с времето. Знанието означава разпознаване на слуховата загуба в ранен етап, което е преимущество за всеки, на който му предстои да се бори със загуба на слуха в даден етап от живота си. 

Какво може да помогне да се намали шума в един модерен шумен свят?

В свят, в който всяка джаджа, устройство и технология се стреми да направи всеки звук все по-силен, устройства за премахване на шума могат да бъдат решението за достигане на спокойствие и изолация без да се обръщаме към устройства, които вредят на слуха ни. Как работи премахването на звука? По-просто казано, устройствата за премахване на шума създават определена бариера, която блокира излишния шум. Това намалява честотата и децибелите на страничния шум и защитава слуха ви.

В случая на слушалките, трябва да се използват материали, които абсорбират шума. При слушалките за изолиране на шума, това означава създаването на звукови вълни, които заглушават страничния шум. Когато става дума за устройства, които не се носят на тялото, те функционират по подобен начин като осигуряват бариера за страничните шумове, докато създават свои собствени, които се борят с тях. Премахването на шума не трябва да се бърка с използването на по-силен звук, който заглушава останалите, тъй като тази техника причинява само вреда на слуха ви. 

Защо защитата на ушите ви е толкова важна?

Докато е нормално слухът ни да намалява с възрастта, бързото увреждане, което причиняват технологиите далеч не е толкова нормално. Така че е важно да пазим слуха си по всяко време – за да се уверите, че слухът ви ще остане възможно най-добър, за възможно най-дълго време. Ако чувствате, че полагате усилие, за да чувате, най-добрата стъпка е да говорите със специалист. От там, те могат да определят причините за проблемите ви със слуха и дали се нуждаете от лечение, например, със слухови апарати

Докато слухът ни със сигурност се влошава, заради технологиите, е възможно да предотвратите тази нарастваща опасност като се информирате за рисковете от силните шумове. Също като използването на шумоизолираща технология, няма причина, поради която да не смятаме, че знанието и информираността са също толкова важни за предотвратяването на слухова загуба, причинена от силен шум.

Прочети още
Основните предимства на кохлеарните импланти Advanced Bionics

Основните предимства на кохлеарните импланти Advanced Bionics

Избирането на кохлеарен имплант е важна стъпка по пътя към пълноценното чуване. Има много неща, които трябва да имате предвид, за да направите правилен и информиран избор. В тази статия ще откриете информация за предимствата, които американската компания Advanced Bionics предлага на ползвателите на кохлеарни импланти.

безплатен тест на слуха

Чуване в шумна среда

Воденето на пълноценен разговор в шумна околна среда е един от основните проблеми за хората с намален слух. Advanced Bionics предлага най-съвременните решения за чуване в шумна среда.

Технология за чуване с две уши

AB като част от Sonova Group предлага пълна гама от решения за чуване с две уши, подходящи за всички видове слухова загуба.

Автоматични функции

Независимо от средата, в която се намирате, звуковият процесор на Advanced Bionics се грижи за автоматичната промяна на програмата и настройките на устройството Ви, за да чувате пълноценно във всяка ситуация.

Чуване по телефона

Разговорите по телефона са предизвикателство за хората с намален слух. Advances Bionics се грижи за потребителите и им помага да слушат и говорят по телефона уверено и комфортно.

Безжично свързване

С комбинацията от иновации на Advanced Bionics и модерни технологии на Phonak можете да се насладите на всички съвременни удобства на безжичната връзка

Музикално удоволствие

Advanced Bionics буквално пренaсят музиката до ушите Ви. Те използват най-високата звукова резолюция и Ви дават възможност да усетите всички нюанси на музиката и да разбирате текстовете по-ясно от всякога.

Възможност за промяна

С усъвършенстването на технологиите, Advanced Bionics предоставя възможност за обновяване на импланта, без необходимост от допълнителна операция. Насладете се на несравнима гъвкавост на програмите и ползите от бъдещите технологии.

Подкрепа, обучение и рехабилитация

Advanced Bionics осъзнава, че изборът на кохлеарно имплантиране може да бъде променящо живота решение, което изисква достатъчно време за информиране и размисъл. Точно затова, компанията насърчава потребителите да се обръщат към нея за различни въпроси и остава на разположение на ползвателите след поставяне на импланта за подкрепа и обучение.

Удобство и комфорт

Можете да носите звуковия процесор на ухото или където пожелаете. Има няколко варианта, от които да изберете, без това да повлияе на ефективността.

Прочети още
Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Светът на слуховите апарати се развива и променя постоянно. Новите Virto Black разчупват стигмата за външния вид на апаратите и предлагат на потребителя едно ново високотехнологично изживяване. Научете повече за новите революционни решения тук.
Прочети още
Шум в ушите - лечение и терапия

Шум в ушите - лечение и терапия

Във втора част на статията Шум в ушите, можете да получите повече информация за опциите за лечение и терапия за тинитус, както и кои слухови апарати са подходящи за шум в ушите.
Прочети още
Невидими слухови апарати и техните алтернативи

Невидими слухови апарати и техните алтернативи

Нучете повече за невидимите слухови апарати и техните функции. В тази статия ще откриете дали те са подходящи за вас и какви други алтернативи можете да изпробвате.
Прочети още
Кои са правилните слухови апарати за вас?

Кои са правилните слухови апарати за вас?

Изборът на правилни слухови апарати, които максимално да отговарят на индивидуалните ви нужди и начин на живот, е една от най-важните стъпки към по-добро чуване.Затова е препоръчително да изберете център за слуха, който да предлага всички видове слухови решения.
Прочети още