Блог за слуховата загуба / Слухови апарати

Какво правят аудиолозите?

Какво правят аудиолозите?

Аудиолозите са здравни специалисти, които се специализират в областта на нарушенията на слуха и равновесието. Те диагностицират загубата на слуха, осигуряват лечение и работят с други доставчици на здравни услуги за лечение на загубата на слуха. Аудиолозите също така извършват оценки за проверка на загубата на слуха и споделят информация за начините за защита на слуха.

Какво включва работата на аудиолозите?

Аудиолозите са доставчици на здравни услуги със специален опит в диагностицирането и лечението на загуба на слуха. Някои аудиолози диагностицират и лекуват и проблеми с равновесието. Тази статия е посветена на аудиолозите, които са специализирани в областта на загубата на слуха.

Какво прави един аудиолог?

Аудиолозите правят много неща, за да предпазят слуха ви и да лекуват загубата на слуха. Те могат да извършват прегледи, за да проверят състоянието на слуха или да диагностицират загубата на слуха. Те могат да споделят информация за начините за защита на слуха. Аудиолозите лекуват загубата на слуха, като подбират и поставят слухови апарати или препоръчват и поставят слухови приспособления. Те често са членове на мултидисциплинарни екипи, които лекуват загуба на слуха.

Причини за загуба на слуха

  • Загуба на слуха свързана с възрастта (пресбикузис)
  • Загуба на слуха, предизвикана от шум: Този често срещан проблем със слуха засяга милиони хора. Загубата на слуха, причинена от силен шум, може да бъде временна или постоянна. Аудиолозите могат да лекуват това състояние, като подберат и поставят слухови апарати или други слухови помощни средства. Те могат да окажат съдействие и на хора, които имат кохлеарни импланти.
  • Невросензорна загуба на слуха: Този вид загуба на слуха често се проявява с напредването на възрастта. Много често тя е трайна. Деца, които са наследили определени заболявания или са имали травми на главата или инфекции, могат да страдат от невросензорна загуба на слуха. Слуховите апарати, слуховите помощни средства и кохлеарните импланти могат да бъдат от помощ за това състояние.
  • Ототоксичност: Някои лекарства могат да причинят загуба на слуха. Аудиолозите могат да диагностицират и лекуват този вид загуба на слуха.

Каква е разликата между ушен лекар, УНГ и аудиолог?

Всички те са медицински специалисти, които са специализирани да помагат на хора с проблеми със слуха, но всеки от тях играе различна роля.

Ушните лекари, или отолозите, обикновено лекуват тежка или дълбока загуба на слуха, причинена от заболяване, нараняване или проблеми със слуха, които са налице по рождение. Отолозите могат да използват хирургични интервенции или медикаменти за лечение на загубата на слуха.

УНГ лекарите, или отоларинголозите, са лекари, които диагностицират и лекуват широк спектър от проблеми, засягащи ушите, носа и гърлото на хората. УНГ лекарите могат да насочат хората към аудиолози за изследване на слуха.

Аудиолозите са специалисти по слухопротезиране, които извършват цялостна оценка на загубата на слуха, диагностицират загубата на слуха и предписват слухови апарати и други устройства, които помагат на хората да чуват. Аудиолозите не извършват операции и не предписват лекарства.

Какви са образователните изисквания за аудиолозите?

Повечето аудиолози придобиват степен "доктор по аудиология" (AuD). Някои аудиолози придобиват степен доктор на философските науки (PhD) или доктор на науките (ScD) в областта на науките за слуха и равновесието.

Други образователни изисквания включват:

  • Завършване на стипендиантска или стажантска програма.
  • Полагане на държавни лицензионни изпити.

Кога трябва да се обърнете към аудиолог?

Вероятно ще искате да се консултирате с аудиолог, ако:

  • Молите околните да повтарят това, което казват.
  • Имате чувството, че хората около Вас мърморят или не говорят ясно.
  • Трудно Ви е да чувате и разбирате какво казват хората, когато сте в шумна среда.
  • Увеличавате звука на телевизора, телефона или други устройства, за да можете да чувате.
  • Усещате постоянно звънене или друг шум в главата или ушите си.

Какво да очаквате от срещата си аудиолог?

Ето какво може да се случи по време на първата Ви среща с Вашия аудиолог:

  • Той ще Ви помоли да опишете симптомите си, включително от колко време ги имате и дали те се появяват и изчезват или са постоянни.
  • Той ще прегледа ушите Ви и ще направи тест на слуха.
  • В зависимост от резултатите от теста, аудиологът ще обсъди с Вас проблемите Ви със слуха и ще Ви препоръча подходящи слухови апарати, които могат да подобрят слуха Ви.

Какви въпроси трябва да зададете на своя аудиолог?

  • Защо имам проблеми със слуха?
  • Колко сериозна е загубата на слуха ми?
  • Временна или постоянна е загубата на слуха ми?
  • Ще имам ли нужда от слухови апарати?

Допълнителни насоки

Способността да чувате и да общувате е от съществено значение, за да останете свързани със света около Вас. Аудиолозите допринасят за това, като споделят начини за защита на слуха и диагностицират и лекуват загубата на слуха. В много случаи загубата на слуха настъпва постепенно и се влошава с времето. Обърнете се към аудиолог, ако Вие или член на Вашето семейство имате притеснения относно слуха си. Вашият личен лекар може да Ви препоръча аудиолог, който ще Ви помогне да овладеете състоянието.

Прочети още
Как да свикна да нося слухов апарат | Ръководство за адаптация

Как да свикна да нося слухов апарат | Ръководство за адаптация

Първи седмици със слухови апарати

Носенето на слухови апарати е най-разпространеният метод за подобряване на слуха. Ако за пръв път слагате слухови апарати, може би ще се почувствате объркани и в началото ще изпитвате частичен дискомфорт, особено ако загубата на слуха е настъпвала постепенно в продължение на години. Изисква се време, преди да се адаптирате и да свикнете със слуховите апарати, защото има звуци, които не сте чували досега и мозъкът ви трябва да се приспособи към тях. Периодът на адаптация е напълно нормален и естествен процес, през който трябва да преминете. След като носите слуховите си апарати няколко седмици, ще се почувствате по-комфортно и ще усетите колко по-добре чувате света около вас

Адаптацията към слуховите апарати, до голяма степен зависи от личната ви мотивация. Ето няколко съвета, които да следвате, ако за пръв път носите слухови апарати. Те ще ускорят напредъка ви и ще подобрят цялостния процес на адаптация:

  • През първите няколко дни (1 - 3) ги носете предимно в тиха обстановка
  • Пуснете си радио, аудиокнига или подкаст, за да практикувате „слушане с разбиране“
  • Водете активни разговори
  • Четете на глас по 10 – 15 минути на ден
  • Ако изпитвате умора или дискомфорт, носете слуховите апарати по няколко часа първите 1 - 2 дни и постепенно увеличавайте времето, през което ги носите с всеки изминал ден
  • Правете си кратки почивки през деня, когато се чувствате уморени
  • Когато се почувствате по-комфортно, разговаряйте с двама души едновременно в тиха обстановка, а след това пробвайте и на публични мест

РЪКОВОДСТВО ЗА ПРАВИЛНА АДАПТАЦИЯ

ПОИСКАЙТЕ ПОМОЩ

Разговаряйте открито с вашия специалист и бъдете честни ако имате притеснения относно качеството на звука и грижите за слуховите ви апарати. В началото има много фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се подобри чуването ви. Не се колебайте да поискате информация за функциите на слуховите апарати.

ДАЙТЕ СИ ВРЕМЕ 

Слуховите апарати не са като диоптричните очила, с които забелязвате подобрение в зрението си веднага, когато ги сложите. Не очаквайте, че мозъкът ви ще се научи как да чува, идентифицира и интерпретира всеки звук незабавно. Препоръчваме ви, когато сложите слуховите си апарати за пръв път, да сте в тиха и спокойна обстановка, например вкъщи. Вероятно, в началото, някои шумове ще ви се сторят твърде силни – бръмченето на климатика, тиктакането на часовника или звукът от микровълновата печка. Това е напълно нормално, защото дълго време нe сте чували тези звуци и сега мозъкът ви отново свиква с тях.

ЗАПОЧНЕТЕ БАВНО

Изисква се практика, за да чувате добре отново. Когато носите слухови апарати за пръв път, започнете като ги използвате само по няколко часа първите 1 - 2 дни и постепенно увеличавайте времето, през което ги носите с всеки изминал ден. Ако се почувствате претоварени и уморени, ви препоръчваме да ги свалите и да си починете.

ПОСТЕПЕННО УВЕЛИЧАВАЙТЕ ВРЕМЕТО, В КОЕТО НОСИТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ

През първите 1 - 2 дни носете слуховите апарати по няколко часа на ден, когато се чувствате комфортно, например вкъщи. Постепенно увеличавайте времето и променяйте средата.

НОСЕТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ В РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ 

Колкото повече време минава и напредвате, толкова по-добре ще се адаптирате към слуховите си апарати. Носете ги в различни ситуации, за да усетите разликите и се консултирайте с вашия специалист за подходящите настройки. Започнете например с хранителни магазини, обществен транспорт, киносалони, музеи, ресторанти и други.

СВИКНЕТЕ СЪС ЗВУКА НА СОБСТВЕНИЯ СИ ГЛАС 

По време на адаптацията към слуховите апарати, може да забележите че звукът на собствения ви глас звучи странно. Опитайте да четете на глас по няколко минути на ден, за да свикнете със звука от гласа си.

ПРАКТИКУВАЙТЕ СЛУШАНЕ И ЧЕТЕНЕ 

Ако четете, докато слушате, мозъкът ви ще се упражнява отново да свързва думи и звуци. Можете да го правите, като гледате филми със субтитри или четете книга, докато я слушате на запис (аудиокнига). Малки упражнения, като това, могат значително да подобрят процеса на адаптация.

РАЗГОВАРЯЙТЕ С БЛИЗКИТЕ СИ 

Вашите близки могат много да ви помогнат в процеса на адаптация. Разговорите с тях ви позволяват да практикувате слушане, разбиране и говорене в комфортна среда. Тези разговори ще допринесат мозъкът ви да направи правилните връзки между звуците, думите и невербалния език. Практикувайте с хора, чиито гласове познавате добре и ще бъде по-лесно за мозъка ви да ги чува и разбира.

ВОДЕТЕ СИ ЗАПИСКИ 

През първите няколко седмици си записвайте звуците, които ви притесняват или дразнят. Ако тиктакането на часовника продължава да ви се струва твърде силно или все още изпитвате затруднение при разговор в шумен ресторант – запишете го в програмата с въпроси. Тази информация ще помогне на вашия специалист да настрои слуховите ви апарати според личните

ГОВОРЕТЕ ПО ТЕЛЕФОНА 

Опитайте да разговаряте по телефона с ваши близки и приятели. Това ще ви помогне да свикнете да използвате слухови апарати заедно с други устройства и ще подобри разбирането. По-високите класове слухови апарати позволяват безжична връзка с телефона ви, което улеснява разговорите.

ПОСТАВЕТЕ СИ РЕАЛИСТИЧНИ ОЧАКВАНИЯ 

Слуховите апарати не възстановяват слуха ви напълно, но ще ви помогнат да чувате добре и да комуникирате свободно. Възможно е да не чувате звуците, така както си ги спомняте, но това е нормално. Докато се адаптирате напълно, може да се наложи да избирате по-тихи места за срещи, на които няма много фонов шум.

КОНТРОЛИРАЙТЕ СИЛАТА НА ЗВУКА РАЗУМНО 

Ако носите слухови апарати за пръв път, може да се изкушите да направите големи промени в силата на звука, към по-силно или по-слабо, с копчето за контрол, когато сте в ресторант, гледате телевизия или искате да чуете слаби звуци. Не го правете. Тези промени могат да окажат негативно влияние върху правилната адаптация.

ПОДДЪРЖАЙТЕ СЛУХОВИТЕ СИ АПАРАТИ ЧИСТИ 

Качеството на звука от слуховите апарати, може да бъде засегнато от различни причини като прах, мръсни частици и ушна кал. Препоръчваме ви да използвате суха и мека кърпа, дори когато почиствате външните части на апаратите. Уверете се, че няма външни причини, които да възпрепятстват правилното функциониране на микрофоните.

УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ ПРАВИЛНО СТЕ ПОСТАВИЛИ СЛУХОВИТЕ СИ АПАРАТИ 

Различните модели слухови апарати изискват специфичен метод за поставяне и сваляне. Вашият специалист ви е обяснил каква е правилната техника да го правите. Неправилното поставяне на слуховите апарати, може да ви причини дискомфорт и да влоши качеството на звука. Уверете се, че сте изпълнили съветите на специалиста.

ЗАТРУДНЯВАТЕ СЕ ДА ПОСТАВЯТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ? 

Свържете се със специалиста ви, ако изпитвате затруднение при поставяне на слуховите си апарати. В Център за слуха Ototon предлагаме възможност за изработка на индивидуални накрайници и отливки.

СЪВЕТИ, КОИТО ДА СПАЗВАТЕ ЗА ПРАВИЛНО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА АПАРАТИТЕ:

- Ежедневно почиствайте слуховите си апарати с мека, суха кърпа и подходящи инструменти.

- Посещавайте своя специалист за профилактична грижа за слуховите ви апарати.

- Предпазвайте ги от влага, масла, спрейове за коса, парфюми и други продукти.

- Изключете ги, когато не ги използвате и извадете батерията, ако няма да ги ползвате дълго време.

Адаптацията към слухови апарати е комбинация между практика, следване на съветите на вашия специалист и търпение.

АДАПТАЦИЯ В РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ: 

Разговор лице в лице - Разговаряйте с ваш близък в тиха обстановка. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро. Разговорът лице в лице трябва да е по-лесен за проследяване.

Новинарска емисия по телевизията - Гледайте новинарска емисия и оценете качеството на звука. Контролирайте разумно силата на звука и не увеличавайте прекомерно. Фокусирайте се върху гласа на водещите. Би трябвало да разбирате речта на водещите без особено затруднение.

Разговор навън - Проведете разговор на открито и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а звуците от околната среда ще са по силни. Би трябвало да проследите разговора без особени усилия.

Разговор по телефона - Обадете се на ваш близък и оценете качеството на звука по време на телефонния разговор. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. При удобно позициониране на телефона, спрямо слуховите апарати би трябвало да проследите лесно телефонния разговор.

Разговор в група - Участвайте в групов разговор по време на семеен обяд/вечеря и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласовете на присъстващите. Разговорът в шумна среда може да е предизвикателство. Би трябвало да проследите разговора без особено усилие.

Разговор в автомобил - Проведете разговор докато се возите в кола или автобус и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-силни. Би трябвало да проследите разговора без особени усилия.

Слушане на музика - Слушайте музика от телевизор/радио или друго устройство и оценете качеството на звука. Фокусирайте се върху звука на музиката. Звукът на музиката ще е различен. Музиката ще е по-ясна и наситена.

Разговор в ресторант - Проведете разговор с човека срещу вас в ресторант и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-силни. Би трябвало да проследите разговора без големи усилия.

Посещение на театър или опера - Оценете разбирането на речта в театър или опера. Фокусирайте се върху гласа на изпълнителя. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-високи. Би трябвало да проследите речта с минимални усилия.

безплатен тест на слуха

Прочети още
Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Възможно ли е загубата на слуха да е свързана с паметта ви? Разберете как и защо тя влияе на функцията на паметта и до какви проблеми може да доведе.

Общоизвестно е, че нелекуваната загуба на слуха може да окаже влияние върху нивата на стрес и тревожност, но знаехте ли, че може да се отрази и на паметта ви? Загубата на памет е само един от страничните ефекти на намалената слухова функция, но е и един от най-важните.

Освен че оказва значително влияние върху вашата увереност и ежедневен начин на живот, загубата на памет често може да се тълкува погрешно като настъпване на деменция. Ако развиете загуба на слуха, свързана с възрастта, например, последващо намаляване на функцията за памет може да не бъде автоматично свързано с проблеми със слуха. Има, обаче, голям шанс загубата на слуха ви да повлияе на способността ви да запомняте и извиквате информация.

Засяга ли загубата на слуха паметта ви?

Изследванията потвърждават, че загубата на слуха има влияние върху паметта. Всъщност се смята, че загубата на слуха може да повлияе на функцията на паметта по много начини. За да разберете защо слуховата функция влияе върху паметта, важно е да разгледате общия ефект, който загубата на слуха може да има върху дадено лице.

Концентрацията

Когато страдате от загуба на слуха, се налага да се концентрирате за най-обикновенни неща като разпознаването на звуци. Ако водите разговор с някого, например, концентрацията ви е насочена към разбиране на това, което човекът казва. Това означава, че в този момент мозъкът ви е по-малко фокусиран върху действителното задържане на информацията от разговора.

Поради повишената концентрация, която е необходима за следване на разговора, мозъкът не усоява да съхранява информацията от него. Това състояние е известно  като когнитивно претоварване. При него мозъкът е твърде зает да се опитва да слуша и интерпретира звуци, за да запомни и съдържанието. Разбира се, когато след разговора се опитате да си припомните подробности от него, информацията просто не е там и затова не може да бъде извикана.

Може да почувствате, че просто моментно не можете да си спомните какво сте чули, повреме на разговора, но всъщност мозъкът дори не е стигнал до съхраняването на информацията. Поради това, няма как да имате нужната информация, която подпомага правилната работа на паметта и спомените. Докато мозъкът ви все още работи – в него няма достатъчно информация за преработване.

Изолация

Нетретираната загуба на лсуха често води до самота и изолация. Намалените социални контакти са типични за хора със загуба на слуха или тинитус. 

Когато сте изолирани, мозъкът ви е подложен на много малко стимули. В резултат на това, той няма нужда да работи толкова силно, както преди и започва да става все по-малко активен. Това може да доведе до промени в структурата и дори до свиване на част от мозъка. Изолацията води до по-рядко упражнение на функцията на паметта ви, което води до намаляване на капацитета и. Всичко това причинява вреда на мозъка и когато ви се наложи да си спомните нещо важно е много вероятно да не успеете или да ви отнеме много повече време от преди. 

Безпокойство и депресия

Ако загубата на слуха ви не се тритира правилно, е много вероятно тя да доведе до развитието на емоционални и психологически проблеми. Много хора откриват, че скритата загуба на слуха има негативен ефект над психичното им здравекато голяма част от тях страдат от безпокойство и депресия. 

Изследвания на депресията показват,че тя може да промени начина, по който мозъкът ви работи . Когато депресията засяга паметта, тя пречи на извикването и припомнянето на информация. 

безплатен тест на слуха

Идентифициране на влошена памет, причинена от загуба на слуха

Ако страдате от загуба на слуха е много важно да потърсите професионална помощ. Докато много хора информират само личния си лекар, когато изпитат нарушения в паметта, е важно да се консултират и с аудиолог. 

Обикновен тест на слуха може да покаже състоянието на слуха ви и дали страдате от някаква форма на загуба на слуха. Дори леката загуба на слуха може да навреди на паметта, което означава, че много хора могат да страдат от влошена памет, поради загуба на слуха, без тя да бъде средна или дълбока. 

Факт е, че можете да забележите проблемите с паметта си, преди тези със слуха ви. Тъй като при много хора слухът се влошава постепенно, може да отнеме известно време преди това да повлияе на начина им на живот. Докато най-често ще усетите сами, че вече си спомняте по-трудно различни моменти и информация, ще отнеме време да усетите колко повече време ви отнема да се концентрирате, за да следите разговори или определени звуци, например.

Това е една от причините, поради които, специалистите препоръчват редовното правене на тест на слуха. Като преминете през тази обикновена процедура, вашият аудиолог може да прецени веднага дали страдате от загуба на слуха. Ако да, съответно нейния тип, конфигурация и задълбоченост. 

Лекуване и предпазване от увреждане на паметта

Когато увредената памет е свързана със загуба на слуха, обикновено може да бъде подобрена лесно и бързо. Когато носите слухови апарати, например, веднага ще подобрите функциите на слуха си. Това ще предотврати когнитивното натоварване, тъй като мозъкът вече няма нужда да се напряга, за да прихваща и интерпретира звуци. Това позволява на мозъка ви да обработва информацията нормално и да я запазва лесно в паметта ви, за да си я припомните, когато имате нужда. 

В допълнение към това, носенето на слухови апарати намалява значително риска от социална изолация. Тъй като носенето на слухови апарати ви дава възможност да водите естествен начин на живот, вие оставате социални и активни. 

Прочети още
Основните предимства на кохлеарните импланти Advanced Bionics

Основните предимства на кохлеарните импланти Advanced Bionics

Избирането на кохлеарен имплант е важна стъпка по пътя към пълноценното чуване. Има много неща, които трябва да имате предвид, за да направите правилен и информиран избор. В тази статия ще откриете информация за предимствата, които американската компания Advanced Bionics предлага на ползвателите на кохлеарни импланти.

безплатен тест на слуха

Чуване в шумна среда

Воденето на пълноценен разговор в шумна околна среда е един от основните проблеми за хората с намален слух. Advanced Bionics предлага най-съвременните решения за чуване в шумна среда.

Технология за чуване с две уши

AB като част от Sonova Group предлага пълна гама от решения за чуване с две уши, подходящи за всички видове слухова загуба.

Автоматични функции

Независимо от средата, в която се намирате, звуковият процесор на Advanced Bionics се грижи за автоматичната промяна на програмата и настройките на устройството Ви, за да чувате пълноценно във всяка ситуация.

Чуване по телефона

Разговорите по телефона са предизвикателство за хората с намален слух. Advances Bionics се грижи за потребителите и им помага да слушат и говорят по телефона уверено и комфортно.

Безжично свързване

С комбинацията от иновации на Advanced Bionics и модерни технологии на Phonak можете да се насладите на всички съвременни удобства на безжичната връзка

Музикално удоволствие

Advanced Bionics буквално пренaсят музиката до ушите Ви. Те използват най-високата звукова резолюция и Ви дават възможност да усетите всички нюанси на музиката и да разбирате текстовете по-ясно от всякога.

Възможност за промяна

С усъвършенстването на технологиите, Advanced Bionics предоставя възможност за обновяване на импланта, без необходимост от допълнителна операция. Насладете се на несравнима гъвкавост на програмите и ползите от бъдещите технологии.

Подкрепа, обучение и рехабилитация

Advanced Bionics осъзнава, че изборът на кохлеарно имплантиране може да бъде променящо живота решение, което изисква достатъчно време за информиране и размисъл. Точно затова, компанията насърчава потребителите да се обръщат към нея за различни въпроси и остава на разположение на ползвателите след поставяне на импланта за подкрепа и обучение.

Удобство и комфорт

Можете да носите звуковия процесор на ухото или където пожелаете. Има няколко варианта, от които да изберете, без това да повлияе на ефективността.

Прочети още
Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Най-новите невидими модели слухови апарати - Phonak Virto

Светът на слуховите апарати се развива и променя постоянно. Новите Virto Black разчупват стигмата за външния вид на апаратите и предлагат на потребителя едно ново високотехнологично изживяване. Научете повече за новите революционни решения тук.
Прочети още
Видове слухова загуба

Видове слухова загуба

Един от десет възрастни страда от шум в ушите и близо 150 000 българи са с недиагностицирана слухова загуба. За да получите компетентна помощ и правилно диагностициране, трябва да сте запознати с видосете слухова загуба.
Прочети още
Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

Светът е пълен с разнообразие от звуци, но как всъщност ги възприемаме и  на какво може да повлиея загубата на слуха?
Прочети още
Митове и лъжи за слуховите апарати

Митове и лъжи за слуховите апарати

Не вярвайте на всичко, което чуете за слуховите апарати. Научете повече за слуховите апарати и най-често срещаните митове за слухова загуба на 21 век.
Прочети още
Митове и истини за слуховите апарати

Митове и истини за слуховите апарати

С толкова много митове за слуховите апарати, не е учудващо, че хората не знаят на какво да вярват. Много хора не осъзнават колко е напреднала технологията сред слуховите апарати, като така изпускат от удобствата, които те могат да предложат.
Прочети още
Как да поддържаме новите си слухови апарати?

Как да поддържаме новите си слухови апарати?

Сдобиването с нов слухов апарат носи своите ползи, но изисква и определен период за свикване и адаптация от страна на ползвателя. В тази статия ще откриете полезни съвети за по-лесното адаптиране към новите слухови апарати, ползите от тях, както и препоръки за грижата и поддръжката на апаратите.
Прочети още
Как безопасно да летим със самолет ако носим слухови апарати?

Как безопасно да летим със самолет ако носим слухови апарати?

Летенето със самолет е достатъчно стресиращо за голяма част от хората, като може да бъде изключително изнерващо за хора със загуба на слуха. Ето няколко съвета, за това как можете да предпазите себе си и слуховите си апарати, докато пътувате.
Прочети още
Невидими слухови апарати и техните алтернативи

Невидими слухови апарати и техните алтернативи

Нучете повече за невидимите слухови апарати и техните функции. В тази статия ще откриете дали те са подходящи за вас и какви други алтернативи можете да изпробвате.
Прочети още
14 резултата