Блог за слуховата загуба / Тест на слуха

Слухов тест при новородени и малки деца

Слухов тест при новородени и малки деца

Защо се препоръчва?

При бебетата и малките деца не може да бъде проведен стандартен тест на слуха, тъй като той предполага активен отговор при чуване на подаден звук. Освен това, когато бебе или малко дете има слухова загуба, е трудно да се разбере само от наблюдение на поведението му дали слуховите му апарати са настроени и коригирани оптимално. Регистрирането на евокираните корови потенциали може да се използва, за да се тества чуването, без да се изисква активен отговор с действие. Това го прави идеално за оценяване реакцията на малките бебета и деца на реч при нормална сила на говора.

Какво представлява тестът?

Тестът е познат като Корови слухови евокирани потенциали (CAEP) или Добавени корови евокирани потенциали (ACAEP), в зависимост от това дали тестът на детето се провежда без или със слухови апарати.

Евокираните потенциали са малки електрически сигнали, които протичат по послуховите пътища и достигат до мозъка. Те могат да бъдат записани с помощта на електроди, поставени на главата на човек. Тогава няколко различни речеви звука се подават по високоговорител на различни нива на сила на звука. Евокираните отговори на звуковете се регистрират от електродите и се записват и анализират от компютър.

Как се прави тестът?

Три малки сензора /електроди/ се закрепват върху кожата на главата с медицински лепенки и контактен гел. Електродите не причиняват дискомфорт, но е възможно след тази процедура да остане малко зачервяване на кожата, което ще изчезне в рамките на 24 часа. Причина за това е разлепването на лепенките, с които са закрепени електродите.

Има ли опасност за бебето/детете ми или неговия мозък?

Не. Няма опасност. С този тест само измерваме активността, която протича в кората на мозъка на детето по време на процедурата. Този тест е много близък до ABR теста, който може би   бил направен на бебето ви в родилния дом.

Допълнителни тестове

Може да направим някои допълнителни тестове, които да помогнат за интерпретирането на резултатите, получени от  измерването на евокираните корови потенциали.

Измерването на отоакустичните емисии и тимпанометрията са процедури, които се използват рутинно от аудиолозите, когато се тестват деца.

Може да проверим средното ухо на вашето дете /това е тъпанчето и пространството зад него/, като направим тимпанометрия. Този тест представлява поставяне на уреда в началото на ушния канал и измерване на отговора, който се получава от движението на тъпанчето при малки промени в налягането на въздуха в канала.

Колко дълго ще продължи и колко пъти трбва да идваме?

Нормално посещението Ви ще продължи окло 2 часа. През това време ще поставим електроди на главичката на детето, ще го изчакаме да се успокои и след това ще запишем евокираните корови потенциали.

В посещението може да се включи и време, през което бебето ви да поспи за кратко.

Предвиждаме да приключим тестването в едно посещение, но както при всяко изследване на малки деца, може да е необходимо да се уговорят още едно или няколко допълнителни посещения, ако не успеем да съберем цялата информация, която ни е необходима.

Прочети още
Как да разберем дали бебето чува?

Как да разберем дали бебето чува?

Как се развива слухът на бебето?

Бебетата започват да чуват още докато са в утробата на майката. В периода между 24-та и 30-та гестационна седмица, слухът на бебето се развива до степен, в която то чува сърдечния ритъм на майката, както и приглушени звуци идващи извън утробата.

След като се роди бебето, звуците от външния свят стават значително по-ясни и силни за него. То чува доста по-добре, но не и перфектно в първите шест месеца от своя живот. 

Наличието на амиотична течност в средното ухо на новороденото, която до известна степен приглушава слуха на бебето. Резорбирането ѝ отнема известно време, от няколко дни до няколко седмици. 

Нервната система на бебето не е напълно развита, което също пречи на пълното възприемане на звуците.  

Липсата на реакция от страна на бебето при определни звуци не е непременно признак за слухова загуба. 

Как да проверим слуха на детето си?

Ето някои въпроси, които може да си зададете при наблюдение на детето ви в домашни условия: 

От раждане до 4-ти месец

✅ Има ли промяна в поведението на детето при внезапна поява на шум?

✅ Заслушва ли се вашето дете при щракане с пръсти или шумолене на около 20 см разстояние от ухото му?

✅ Детето обръща ли глава в посока на източника на звуци?

✅ Забелязвали ли сте вашето дете да се смее или гука от време на време?

✅ Забелязвате ли реакции от вашето дете в отговор на думи или звуци, но без то да ви вижда? 

От 4-ти до 12-ти месец

✅ Използва ли гласа си вашето дете, за да привлече вниманието ви?

✅ Показва ли детето ви неспокойствие при среща с непознати шумове?

✅ Забелязва ли детето ви разговори между вас и други хора?

✅ Реагира ли детето ви на шепот на разстояние от около метър от него?

✅ Следва ли детето ви подкана за извършване на определено действие? 

✅ Детето ви бърбори ли с разбираеми звуци? Използва ли думи с повече от една сричка?

От 12-ти до 24-ти месец

✅  Детето говори ли разбираемо с две или повече думи?

✅  Разбира ли детето ви забрани като “Не!” , “Стой!” , “Спри!” , и други?

✅  Забелязвате ли детето ви да реагира на определена подкана поднесена като шепот до ухото му?

✅  Забелязвате ли детето ви да разпознава и реагира на познати шумове?

✅  Може ли детето ви да комуникира с други деца на “свой език”?

Ако все пак имате съмнения можете да се обърнете към специалист в педиатрични центрове за изследване на слуха Otokids

Проверка на реакциите на бебето

Съществуват и някои практики, които също могат да ви помогнат да проверите реакциите и слуха на бебето си. Ето няколко примера:

  • Изберете непознат шум за детето ви и внимателно му го поднесете. Следете изражението на детето си. Бебето ясно ще покаже дали е чуло шума като насочи очите си към източника.
  • Когато бебето е току-що заспало, тихо се приближете до него и внимателно разтрийте ръце. Детето би трябвало да реагира с издаване на звук, движение на очите или по друг начин на шума. Не издавайте силни и остри звуци, тъй като те могат да изплашат и събудят бебето.

Кога трябва да отидем на преглед при специалист?

Обикновено слухът се тества още при раждането на детето между 48-мия и 72-рия час от неговия живот. Ако бъдат установени някакви отклонения, то тестът следва да се повтори отново след един месец. 

В случай на потворни резултати на родителите се препоръчва да се консултират с отоларинголог, който да проведе по-задълбочени изследвания. 

Ако резултатите от първите два теста дават добри резултати, но все пак се съмнявате, че детето ви има отклонения в слуха е препоръчително да се обърнете към специалист. В педиатричните кабинети на Otokids можe да проверите слуха на детето си и да намерите правилното решение за неговия слух. 

Причини за слухова загуба при новородени

Не винаги може да се установи точната причина за слухова загуба при новородените. Понякога това може да се дължи на:

  • Генетични фактори
  • Инфекции развити по време на бременността
  • Усложнения вследствие на преждевременно раждане
  • Ушни инфекции
  • Други сериозни инфекции 
  • Проблеми при развитието на ухото
  • Травми или наранявания по главата или в областта на ушите
  • Продължително излагане на силни шумове
Прочети още
Как се измерва слуховата загуба?

Как се измерва слуховата загуба?

Слухът може да бъде измерен по различни начини.

Това може да бъде направено чрез изследване на това колко добре някой разбира речта при нормално ниво на гласа или при шепнене. Въпреки това има два основни проблема при този вид изследване.

На първо място, трудно е да се поддържа постоянна интензивност на речта. От друга страна, речта е съставена от много звуци, които се различават значително по отношение на честотата. По този начин слухова загуба, която се свежда до точно определен диапазон от честоти, може да бъде пропусната. Ето защо аудиолозите измерват нивото на загуба на слуха, използвайки определени техники в теста, които осигуряват звуци от известен интензитет и специфични честоти.

За да се установи вида на загубата на слух, слухът се измерва с помощта на слушалки /които измерват въздушната проводимост/ и чрез поставянето на малък вибратор на главата ви /което заобикаля тъпанчето и средното ухо и измерва звуковите вълни, които преминават директно към кохлеата във вътрешното ухо/ - това е измерване по костна проводимост. По този начин се измерва пълната ефективност на вашия слух.

безплатен тест на слуха

Посредством слушалките, на слушателя му се пускат гама от тонове от различни честоти, като тестът се прави първо на едното ухо, после на другото. Интензивността на всеки тон е разнообразна, за да може да се открие най-ниското ниво, което слушателят може да чуе. Точно този праг на тона се нанася на аудиограмата.  

Необичайно е за някой прага на слуха му да бъде еднакъв или подобен за различните честоти – обикновено човек има по-голяма загуба на слуха във високочестотните тонове. Загубата на слух може да бъде различна за всяко ухо. Загубата на слуха се измерва в единици наречени децибели ниво на слуха (dB HL за по-кратко).

След теста специалистът нанася резултатите на графиката и използва измерванията, за да ви каже степента на загуба на слуха, ако имате такава.

  • Умерена степен на загуба на слуха 20-40 dB HL   

Не можете да чувате меки звуци и ви е трудно да разбирате речта на шумни места.

  • Средна степен на загуба на слуха 41-70 db HL   

Не можете да чувате умерени звуци и имате затруднения в разбиране на речта при шумен заден фон.

  • Тежка степен на загуба на слуха 71-95 db HL   

Трябва да молите хората около вас да говорят по-високо и груповите разговори са изключително трудни за вас.

  • Пълна степен на загуба на слуха – повече от 95db HL   

Можете да чувате само някои много силни звуци и общуването за вас е невъзможно без слухови апарати.

Прочети още
Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Загрижени ли сте за някой ваш близък от семейството Ви, който има слухова загуба и не прави нищо по въпроса?

Може да бъде разочароващо, когато трябва да се повтаряте, да викате или да увеличавате звука на ТВ, така че те да могат да го чуват.

Можете да се натъжите, когато видите, че някой Ваш близък роднина или приятел се изолира и пропуска много аспекти от живота. Или да се притесните, че той ще бъде в опасност, ако не може да чуе алармата за пожар или приближаващ автомобил при пресичане на пътя.

Приемане и осъзнаване на проблема

Хората не обичат да си признават, че остаряват – често защото те не се чувстват стари. Те отричат техния слухов проблем или знаят, че имат такъв проблем, но отлагат решението да направят нещо за него.

Също така те може би не осъзнават колко различни са днешните дигитални слухови апарати в сравнение с устройствата, които техните родители и баби и дядовци са носили.

Помощта и насърчаването от страна на приятелите и семейството може да бъде безценно в подпомагането на човек със слухова загуба да приеме проблема си и да го преодолее, така че да може да води пълноценен живот.

безплатен тест на слуха

Може да Ви помогнем, за да им помогнете – например да минете през онлайн теста за слуха заедно с тях.

Ако Вие сте добре информиран, може би те ще забележат.  Имаме подробна информация на сайта, която да помогне на Вас и Вашия близък да се осведомите и да вземете правилно решение за това как да разрешите слуховия проблем. Открийте повече за слуховата загуба и как специалистите по слухопротезиране в Ototon могат да осигурят слухови апарати за справяне с многото различни видове слухова загуба.

Даже по-доброто решение е да доведете Вашия близък в нашия център за слуха за тест на слуха и консултация. Нашите специалисти по слухопротезиране ще предложат на Вашия близък и на Вас експертна помощ и консултация, за да намерите правилния слухов апарат за тяхната слухова загуба и начин на живот.

Ако човек носи слухов апарат, това не означава, че той чува перфектно.

Когато Вие започнете да носите слухови апарати за първи път, най-важното нещо е да имате реалистични очаквания.

Нищо не може да възстанови слухът Ви напълно. Звукът, чут чрез слуховите апарати, може на пръв поглед да Ви се стори странен и непознат.

Важно е човек да бъде постоянен, тъй като само след седмица повечето хора осъзнават, че техните слухови апарати всъщност са променили техния живот.

Как да разговаряте с човек със слухова загуба

  • Уверете се, че сте в контакт  „лице-в-лице“ или „очи-в-очи“ с човека, с когото разговаряте
  • Уверете се, че сте привлекли вниманието на слушателя си, преди да започнете да говорите
  • Говорете ясно, но не твърде бавно, и не преувеличавайте движенията на устните си
  • Използвайте естествени лицеви изражения и жестове
  • Не крещете. Не е комфортно за човек със слухов апарат да Ви слуша, а и изглежда агресивно
  • Ако някой не разбира какво казвате, не повтаряйте. Вместо това се опитайте да го кажете по друг начин
  • Намерете подходящо място за разговор - с добро осветление и далеч от шум и разсейване
  • Използвайте разбираем език и не говорете под носа си
  • Избягвайте употребата на жаргони и непознати съкращения
Прочети още
Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

В тази статия ще откриете какво е аудиограмата при тест на слуха, как се прави и как се разчита от специалист. Вижте различните видове слухова загуба и как тя влияе на живота ви
Прочети още
Първи признаци за намален слух и хипакузис

Първи признаци за намален слух и хипакузис

Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
Прочети още
На каква възраст чуваме най-добре?

На каква възраст чуваме най-добре?

Чуването ни почти постоянно се промения и адаптира, докато се развиваме. Често си задаваме въпроси като: "На коя възраст чувам най-добре?" или "Как да запазя слуха си здрав за по-дълго?"
Прочети още
Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

Светът е пълен с разнообразие от звуци, но как всъщност ги възприемаме и  на какво може да повлиея загубата на слуха?
Прочети още
Невидими слухови апарати и техните алтернативи

Невидими слухови апарати и техните алтернативи

Нучете повече за невидимите слухови апарати и техните функции. В тази статия ще откриете дали те са подходящи за вас и какви други алтернативи можете да изпробвате.
Прочети още
Кои са правилните слухови апарати за вас?

Кои са правилните слухови апарати за вас?

Изборът на правилни слухови апарати, които максимално да отговарят на индивидуалните ви нужди и начин на живот, е една от най-важните стъпки към по-добро чуване.Затова е препоръчително да изберете център за слуха, който да предлага всички видове слухови решения.
Прочети още
Слухови апарати за деца - Phonak Sky

Слухови апарати за деца - Phonak Sky

Слуховите потребности на децата са уникални и се променят с възрастта. Семейството на слуховите апарати Phonak Sky са специално създадени, за да задоволят слуховите нужди на деца и тийнейджъри с намален слух.
Прочети още
Как се прави тест и изследване на слуха?

Как се прави тест и изследване на слуха?

В тази статия ще намерите отговори на въпросите: Какво е тест на слуха? Къде трябва да се направи? и Как протича?.
Прочети още